spot_img
vineri, septembrie 30, 2022
spot_img

Armata rusă nu mai poate folosi calea ferată Crimeea-Herson. Probleme și la Kaliningrad

Armata rusă de ocupație nu mai poate utiliza calea ferată Crimeea-Herson, din cauza unor bombardamente ale forțelor armate ucrainene. Regiunea Herson a fost ocupată de ruși încă din primele zile ale invaziei din Ucraina.

”Aceasta este linia care trecea prin Kalanciak, Brilivka până la gara Oleșki și peste podul de cale ferată până la Herson. Acolo ocupanții își livrau trenurile de cale ferată și le descărcau puțin mai departe, dincolo de Novooleksivka, în districtul Henicesk. Un alt convoi cu echipamente și muniții a fost distrus acolo ieri”, a declarat Serhii Khlan, consilier al șefului Administrației militare civile din Herson, care a adăugat că o altă rută feroviară era din Crimeea spre Melitopol.

Forțele ucrainene – avioane de luptă, rachete și rachete cu rază lungă de acțiune – se concentrează de mai bine de o lună pe lovirea liniilor de aprovizionare rusești, a centrelor de comandă și a proviziilor de muniție din Herson. Forțele terestre rusești depind în mod obișnuit de legăturile feroviare pentru a transporta blindate și muniții.

Traficul feroviar spre Kaliningrad, restricționat

Între timp, Căile ferate lituaniene au anunţat miercuri că suspendă tranzitul către Kaliningrad pentru anumite mărfuri ruseşti al căror volum a atins limitele planificate, informează Agerpres.

Aflată între Polonia şi Lituania, enclava rusească Kaliningrad este în mare parte aprovizionată cu ajutorul trenurilor din Rusia continentală. ”Mediile unor coduri de produse au fost deja atinse”, a declarat un oficial al operatorului feroviar lituanian de stat.

Acestea includ produse din fier şi oţel, cherestea, îngrăşăminte şi etilenglicol. ”Atunci când cantitatea de mărfuri specifice transportată atinge mediile anuale fixe, cererile de transport sunt respinse şi transportul acestora nu se efectuează”, conform sursei citate.

Tranzitul feroviar spre Kaliningrad a fost reluat în iulie, conform ”orientărilor europene”, după ce fusese oprit luna precedentă de Vilnius în numele sancţiunilor europene ce vizează importurile de mărfuri ruseşti, impuse în urma invadării Ucrainei de către trupele ruse.

UE a autorizat tranzitul pe calea ferată după săptămâni de tensiuni cu Moscova, care a descris atitudinea Lituaniei drept o blocadă impusă regiunii Kaliningrad, şi a ameninţat că va riposta. Orientările europene permit totuşi controlarea cantităţilor de mărfuri ce tranzitează prin UE pentru a se asigura că acestea corespund nevoilor exclavei ruse. Lituania calculează volumele pe baza mediei mărfurilor transportate pe calea ferată în ultimii trei ani.

Ultimele Articole