sâmbătă, aprilie 13, 2024
spot_img

Ambasadorul SUA promite că Iașiul va fi conectat la calea ferată Constanța-Gdansk

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, spune că Iaşiul va trebui conectat la calea ferată Constanţa-Gdansk, și că va lucra cu autorităţile locale pentru a aduce mai multe companii americane la Iaşi.

calea ferată Constanţa-Gdansk

”Am promis la Iaşi că vom lucra toţi la un plan ca să fie o şosea şi o cale ferată care să unească Iaşiul cu autostrada care se va face între Constanţa şi Gdansk. Iaşiul trebuie să fie nu doar un centru cultural, ci un centru economic important în regiune. Trebuie să fie şi mai multe firme americane la Iaşi şi vom lucra cu primarul şi cu şeful Consiliului Judeţean să aducem mai multe companii americane la Iaşi. Iaşiul nu este în competiţie cu Bucureştiul, ci cu Berlin, Roma, Madrid şi alte oraşe mari ale Europei. Pentru ca Iaşiul să aibă succes trebuie să aibă infrastructură, adică şosele, căi ferate şi aeroport. Am promis că noi vom ajuta pentru a dezvolta toate aceste lucruri“, a declarat ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi.

El a spus că la Iaşi va fi deschis un centru cultural american, care va funcţiona în sediul Bibliotecii Central Universitare.

Costel Alexe vrea dezvoltarea infrastructurii din Iași

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a anunţat că a discutat cu diplomatul american despre organizarea unui forum economic anul viitor la Iaşi, el adăugând că este important totodată ca la Iaşi să funcţioneze şi o filială a Camerei de Comerţ Româno-Americane.

Alexe a precizat că parteneriatul Guvernului român cu SUA va consolida legăturile dintre judeţul Iaşi şi Ambasada SUA. Şeful CJ Iaşi, Costel Alexe, a afirmat că, prin investiţii masive în infrastructură, Iaşiul şi întreaga regiune are şansa unei dezvoltări accelerate.

Calea ferată Constanţa-Gdansk, promisă de Adrian Zuckerman

Ambasadorul Adrian Zuckerman a anunțat la începutul lunii trecute că un uriaș proiect de infrastructură ar putea începe în curând în România: o autostradă și o linie de cale ferată Constanța-Gdansk.

Este un proiect care ar urma să fie realizat cu partea americană, o „investiție uriașă”, după cum a declarat ambasadorul. ”Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat Adrian Zuckerman.

Calea ferată Constanţa-Gdansk va fi gata în trei patru ani

În acest moment, oficialii caută finanțare pentru calea ferată România-Polonia.

“M-am întâlnit săptămâna trecută cu ministrul Transporturilor să facem planuri, să vedem exact traseul pentru şosea şi traseul pentru linia ferată. Acum sunt grupe de la Ministerul Transporturilor şi ambasadă care lucrează şi care se uită cum să finanţeze şi să plătească pentru asta. Şi la şosea, şi cale ferată, între cele două mări lucram cu Polonia. Ei vor face porţiunea de la Gdansk şi noi începem aici şi sper să se facă. În următorii trei-patru ani sper să fie amândouă proiectele terminate”, a spus marți ambasadorul SUA la București, citat de Știrile Pro TV.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole