Calea ferată Cahul-Giurgiulești va intra în reparații, mai exact tronsonul din zona satului Văleni, care s-a surpat în august 2022.
Printre lucrările realizate până în prezent se numără finalizarea studiului topografico-geodezic și analiza mișcărilor de teren generate de surpări. În zilele următoare, va fi încheiat și studiul geologico-ingineresc, după care vor fi efectuate teste de laborator a probelor de sol prelevat în zona de intervenție, informează Ziarul Național.
În baza rezultatelor testelor, se va decide asupra metodelor de consolidare a solului și a terasamentului, urmând ca acestea să fie întărite cu o prismă de balast din piatră spartă, peste care se vor monta șinele și traversele din beton armat. De asemenea, vor fi determinate adâncimile de injecție a piloților sol-ciment. În paralel, se finalizează și studiile privind parametrii hidraulici și hidrologici ai râului Prut, pentru a stabili volumul lucrărilor necesare pentru consolidarea terasamentului.
O echipă formată din reprezentanți ai companiei de proiectare și ai Î.S. Calea Ferată din Moldova, împreună cu viceprim-ministrul Vladimir Bolea, au mers la fața locului pentru a verifica cum decurge pregătirea pentru demararea lucrărilor de reparație.
”Reparația porțiunii de cale ferată, de aproximativ 300 de metri, din zona satului Văleni este unul dintre obiectivele strategice la care se lucrează intens. Reabilitarea acestui tronson va permite redeschiderea lanțului logistic de ocolire feroviară a teritoriului Ucrainei, fiind redusă sarcina transportului rutier de mărfuri asupra infrastructurii rutiere din sudul Republicii Moldova”, a subliniat viceprim-ministrul la fața locului.
O cale ferată construită prost
În anii 2007-2009, în timpul guvernării comuniste de la Chișinău, Republica Moldova a cheltuit peste jumătate de miliard de lei moldovenești pentru a construi calea ferată Cahul-Giurgiuleşti.
Linia a fost construită foarte aproape de râul Prut, iar apele acestuia spală terasamentul. În 2012, un audit al Curţii de Conturi a constatat o serie de încălcări la construcţia tronsonului de cale ferată. Printre principalii beneficiarii ai construcţiei ar fi fost Oleg Voronin, fiul ex-preşedintelui Republicii Moldova Vladimir Voronin, a cărui companie a efectuat o serie de lucrări.
În urma deteriorărilor cauzate de surpările de teren din 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a alocat, în august 2023, un buget de 60 de milioane de lei moldovenești (15 milioane de lei românești) pentru reparații. Compania câștigătoare a licitației din toamna anului 2023 nu a executat proiectarea lucrărilor de reparație în termenii stabiliți. Prin urmare, în decembrie 2024, a fost selectată o nouă companie, care a inițiat cercetările și lucrările de pregătire pentru proiectare.