marți, octombrie 3, 2023
spot_imgspot_img

Cât va costa calea ferată Brașov-Aeroport Ghimbav și cât va dura construcția

Ministerul Transporturilor a anunțat cât va costa calea ferată Brașov-Aeroport Ghimbav și cât va dura construcția acestei conexiuni feroviare.

Pe site-ul ministerului a fost postat, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Realizare conexiune feroviară cu Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav”.

Această investiție contribuie la dezvoltarea şi extinderea legăturilor transportului aerian cu alte moduri de transport prin interconectarea aeroportului cu întreaga reţea de cale ferată a României şi cu reţeaua europeană de transport TEN-T, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Traseul de cale ferată este situat pe raza judeţului Brașov, are lungimea totală de 21,5 km şi presupune conectarea Aeroportului Internațional Brașov–Ghimbav la stația Ghimbav pe direcția Brașov și la Magistrala feroviară 200 pe direcția Codlea (Sibiu).

În vederea îmbunătăţirii condiţiilor de circulaţie, în cadrul investiției au fost prevăzute dublarea liniei de cale ferată Bartolomeu – Ghimbav – Codlea și electrificarea liniei Brașov – Codlea.Calea ferată Brașov-Aeroport Ghimbav va costa 150 milioane de euro

Valoarea totală a investiţiei (inclusiv T.V.A.) este de: 739,33 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 150 milioane de euro. Durata de realizare a investiției va fi de trei ani.

Finanţarea obiectivului de investiţii de utilitate publică de interes național se realizează din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, din veniturile proprii ale Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.” – S.A., precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Ultimele Articole