spot_img
miercuri, noiembrie 30, 2022
spot_img

Se pune în exploatare calea ferată Basarabeasca-Berezino. Legătură directă Ucraina-România

Luni, 22 august, la gara Basarabeasca, va avea loc ceremonia prin care se va pune în exploatare calea ferată Basarabeasca-Berezino, care reprezintă o legătură directă Ucraina-România, via Republica Moldova, ocolind regiunea transnistreană.

„La finele lunii iunie semnam, cu omologul meu ucrainean, ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, Memorandumul de înțelegere pentru dezvoltarea tronsonului de cale ferată Basarabeasca – Berezino. Iată că, după două luni de lucrări intense în construcția celor 23 km de cale ferată, a venit vremea să lansăm acest tronson, care va fi pus în circulație din septembrie, inițial, pentru transportul de marfă. Vă invităm luni, 22 august, ora 10:00, la Gara Feroviară din or. Basarabeasca, unde cu ministrul Kubrakov, vom participa la darea în exploatare a tronsonului de cale ferată”, a scris pe pagina sa oficială de Facebook Andrei Spînu, vicepremier al Republicii Moldova, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.Calea ferată Basarabeasca-Berezino, reconstruită după 25 de ani

Pe 23 iunie 2022, Oleg Tofilat, directorul general al Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova (CFM), informa că a fost semnat Memorandumul de înțelegere dintre Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova și Ministerul Infrastructurii al Ucrainei cu privire la dezvoltarea conexiunilor feroviare.

La acea vreme, Oleg Tofilat a promis că tronsonul va fireabilitat până în toamna anului 2022, amintește site-ul Ungheni.org. Iată că luni, pe 22 august 2022, în orașul Basarabeasca, va fi pus în exploatare tronsonul strategic, după 25 de ani.

De-a lungul timpului, au fost mai multe tentative pentru relansarea circulației trenurilor marfare pe segmentul Berezino-Basarabeasca. Din păcate, cei circa 22 km de cale ferată de pe teritoriul ucrainean au fost scoși anterior de către locuitorii din regiune și vânduți la fier vechi. Ultima tentativă a avut loc în perioada Guvernului Filat.

Tronsonul strategic de cale ferată face legătura între porturile din Odesa cu porturile Giurgiulești (republica Moldova) și Galați (România), inclusiv cu Chișinău, Ungheni și mai departe cu Uniunea Europeană.

Ultimele Articole