Un tronson feroviar care face legătura între Bărăgan și Moldova, secția 702 Făurei-Buzău, a fost reparat anul trecut cu bani puțini de CFR SA și permite acum circulația trenurilor cu 120 km/oră. Proiectul a fost inițiat de fostul director general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA Ioan Pintea și a constituit motiv de sfadă între USR și PSD.
Pe baza a două contracte semnate în vara anului trecut, în prezența ministrului Transporturilor de la acea vreme, Cătălin Drulă, de către CNCF CFR SA cu asocierea Wiebe-Swietelsky, s-au făcut lucrări de înlocuire la rând a suprastructurii căii pe firul II al tronsonului menționat.
Primul contract a avut ca obiect ”Lucrări de ȋntreţinere prin ȋnlocuire la rând a suprastructurii căii pe linia 701 Buzău – Buzău Sud – Cilibia fir II de la km. 129+016 la km 148+700”. Pentru punerea ȋn siguranţă a circulaţiei trenurilor de călători şi marfă, s-au făcut lucrări de ȋnlocuire la rând a elementelor suprastructurii căii pentru ridicarea restricţiei de viteză şi aducerea liniei ȋn parametri pentru viteza de circulaţie de 120 km/oră a trenurilor de călători. Procedura derulată de Regionala Galați a CFR SA a fost atribuită pentru suma de 21.027.158,34 lei.
Al doilea contract a avut ca obiect ”Lucrări de ȋntreținere prin ȋnlocuire la rând a suprastructurii căii pe linia 701 Cilibia – Făurei fir II de la km. 148+700 la km 167+700”. Procedura de achiziție a fost atribuită pentru suma de 20.747.515,42 lei. În total, nici nouă milioane de euro pentru 40 km. Ce-i drept, pe un singur fir.
Clădiri feroviare părăginite între Fetești și Făurei
Reporterul Club Feroviar a verificat la finele săptămânii trecute cum se circulă cu trenul între Fetești și Buzău, distanță care include și tronsonul menționat. De la Fetești la Făurei, linia este dublă și electrificată, însă nu a fost modernizată. În afară de o restricție de viteză la ieșirea din stația Fetești, pe aparatele de cale, unde garnitura abia se târâie, în rest se circulă în condiții decente.
Trenurile Regio ale CFR Călători sunt compuse din locomotivă electrică la care sunt atașate două vagoane etajate. În paranteză fie spus, este o imensă ineficiență economică, dar care va putea fi eliminată abia atunci când Autoritatea pentru Reformă Feroviară va duce la bun sfârșit licitația de rame electrice regionale. Procedura lansată în 2019 a fost anulată recent, motiv pentru care a izbucnit și un scandal între ofertanți și autoritatea contractantă.
Revenind însă la călătoria noastră feroviară, ea se desfășoară fără probleme până la Făurei, cu viteză de până la 80-90 km/oră pe anumite porțiuni și cu restricții pe altele. În halte, clădirile feroviare stau să cadă, fiind neglijate de decenii bune, iar peroanele sunt într-o stare avansată de degradare. În ciuda acestor inconveniente, trenul este aproape plin, iar în fiecare stație urcă și coboară oameni.
Trenurile ”zburdă” cu 120 km/oră pe calea ferată Bărăgan-Moldova
Ajungem la Făurei și de aici situația se schimbă semnificativ. Firul II, pe care sunt direcționate trenurile de călători, a fost reabilitat și acum garnitura ”zburdă” cu 120 km/oră între stații. Au fost înlocuite traversele, șinele și aparatele de cale, iar călătoria este mult mai lină. Cum însă stațiile sunt dese, trenul abia apucă să ajungă la viteza maximă că trebuie să încetinească și apoi să frâneze.
Stațiile de pe traseu au însă același aspect dezolant, cu clădiri în prag de prăbușire și peroane improprii urcării și coborârii în/din tren. Contractele nu au inclus și reabilitarea stațiilor, așa că și liniile abătute din acestea au rămas în starea inițială.
Calea ferată Bărăgan-Moldova, motiv de sfadă între USR și PNL
Trenurile de marfă sunt direcționate pe firul I, nereabilitat. Promisiuni privind o viitoare modernizare a acestuia au fost făcute de actualii guvernanți prin Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025. Numai că, potrivit documentului, modernizarea firului I ar urma să coste 200 milioane de euro, de peste 20 de ori mai mult decât cea a firului II.
La începutul acestui an, a izbucnit un scandal pe această temă între reprezentanții USR și cei ai PSD, cărora primii le reproșau că au umflat costurile, așa cum a scris Club Feroviar la vremea respectivă.
Viteza de deplasare a crescut semnificativ
Una peste alta, așa cum spuneam, cu nici nouă milioane de euro viteza a fost crescută semnificativ.
Nu așa cum s-a lăudat USR-PLUS, că timpul de deplasare s-a redus cu o oră, dar progresele sunt vizibile. Anul trecut, cel mai rapid tren Interregio parcurgea distanța de 40 km în 38 de minute, iar cel mai rapid Regio în 54 de minute. Numai că asta era scris în Mersul Trenurilor, în realitate întârzierile fiind la ordinea zilei.
Acum, cel mai rapid Interregio face 36 de minute, iar cel mai iute Regio, 48 de minute. Și întârzierile au dispărut.