sâmbătă, septembrie 30, 2023
spot_imgspot_img

Metrorex a scos la licitație calea de rulare pe Magistrala 6. Câștigătorul, la mâna turcilor

După ce lucrările pentru tuneluri au fost atribuite, Metrorex a scos acum la licitație calea de rulare pe Magistrala 6 de metrou, 1 Mai-Aeroport Henri Coandă.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect “Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă (Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni). Pachet 2: Proiectare şi execuţie lucrări de arhitectură, cale de rulare, instalații electromecanice și de curenți slabi”. Valoarea totală estimată a contractului este de 1.290.886.664 de lei, echivalentul a aproximativ 260 de milioane de euro.

Obiectul contractului constă în proiectarea şi execuţia de lucrări de arhitectură, instalații electromecanice și telecomunicații, cale de rulare în staţii şi tuneluri. Sunt vizate stațiile: 1 Mai (stația existentă), Pajura, Expoziției, Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washignton, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Brătianu, Aeroport Otopeni. De asemenea, se vor face lucrări în tunelul ce va lega stația 1 Mai de Aeroportul Otopeni, galerii la conexiunea cu stația existentă 1 Mai și la stațiile Expoziției, stația Tokyo, stația Bruxelles și stația Aeroport Otopeni.

La evaluarea ofertelor, prețul va conta în proporție de doar 40%, restul urmând a fi acordat pentru propunerea tehnică. Sursele de finanţare ale contractului ce urmează a fi atribuit sunt asigurate din sumele prevăzute pentru obiectivul Magistrala 6, Titlul 51, Titlul 55 și Titlul 58, respectiv buget de stat si fonduri externe nerambursabile din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 17 iulie 2023, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până pe 17 martie 2024.

Calea de rulare pe Magistrala 6, contract separat față de cele pentru tuneluri

Pentru execuţia lucrărilor este necesară proiectarea acestora de către antreprenorul desemnat, se arată în anunțul de licitație. Mai pe românește, câștigătorul va fi la mâna turcilor cărora li s-au atribuit cele două contracte pentru săparea tunelurilor.

Pe 2 mai 2023, Metrorex a semnat cu Asocierea Gülermak Ağir Sanayi Inşaat Ve Taahhüt A.S.-Somet SA contractul pentru tunelurile de la stația Tokyo (mallul Băneasa Shopping City) până la Aeroportul Henri Coandă, așa cum a scris atunci Club Feroviar.

Cu mai bine de un an înainte, pe 8 martie 2022, Metrorex semnase cu asocierea Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.S. – MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S. contractul pentru săparea tunelurilor la prima secțiune, cea dintre 1 Mai și Tokyo, după cum am informat la vremea respectivă.

Ultimele Articole