joi, februarie 22, 2024
spot_img

Ministrul Lucian Bode salută inițiativa SUA de a construi o cale ferată România-Polonia

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a salutat sâmbătă seara inițiativa Statelor Unite ale Americii de a construi o cale ferată România-Polonia.

cale ferată România-Polonia

În cadrul proiectului “Inițiativa celor Trei  Mări”, o platformă  politică a statelor membre ale Uniunii Europene, care au ca scop stimularea cooperării din regiune, accelerarea proceselor de dezvoltare și modernizare a infrastructurii, România a avansat o serie de propuneri de proiecte care să contribuie la atingerea obiectivelor stabilite, amintește Ministerul Transporturilor, într-un comunicat.

Inițiativa celor Trei Mări, include 12 state membre ale UE de-a lungul unei axe nord-sud, de la Marea Baltică până la Marea Adriatică și Marea Neagră, respectiv: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Obiectivele și pilonii principali ai acestei inițiative vizează trei aspecte: dezvoltarea economică, coeziunea europeană și legăturile transatlantice. Acești piloni contribuie la dezvoltarea economică a Europei Centrale și de Est prin conectivitatea infrastructurii în trei domenii principale: transporturi, energie și digitalizare, prin creșterea convergenței între statele membre UE, contribuind astfel la consolidarea unității și a coeziunii în cadrul UE și prin întărirea legăturilor transatlantice.

Noua cale ferată România-Polonia, cuprinsă în ”Inițiativa celor Trei Mări”

Două proiecte importante vizează România. Primul este Rail-2-Sea, care are ca scop construirea unei linii de cale ferată cu dublă utilizare civilă-militară între portul Gdansk și portul Constanța. Acest proiect are ca obiectiv principal modernizarea unor coridoare feroviare atât pentru utilizarea comercială, cât și pentru transportul rapid al forțelor și echipamentelor militare pe teritoriul României, cu o lungime totală de 3.663 km, între Portul Gdansk și Portul Constanța care va traversa patru state: Polonia, Slovacia, Ungaria și România.

Un al doilea proiect este Via Carpatia, care are ca obiectiv principal crearea unui coridor de transport din partea de nord a Europei spre sud, prin Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Grecia, ca o nouă conexiune de autostradă între nordul și sudul Europei, integrând sistemul de transport al statelor participante.

Mesajul ministrului Lucian Bode

”Salut inițiativa Statelor Unite ale Americii – partenerul nostru strategic, care, prin vocea ambasadorului său la București, și-au exprimat dorința de a sprijini România pentru dezvoltarea economică, energetică și acum și cea a infrastructurii rutiere și feroviare. Eforturile și seriozitatea noastră încep să dea roade. Cele două proiecte importante Rail-2-Sea și Via Carpatia vor primi un sprijin important pentru dezvoltarea infrastructurii care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Aceste proiecte de infrastructură vor fi un real beneficiu pentru economiile statelor partenere, dar și pentru economiile din regiune. Ambele proiecte, atât Rail-2-Sea cât și Via Carpatia, implică atragerea de fonduri private. În acest context, anunțul administrației americane nu poate decât să încurajeze fondurile de investiții să susțină aceste proiecte”,  a declarat Lucian Bode.

Anunțul privind construirea unei căi ferate între Constanța și Gdansk a fost făcut vineri de ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

Ultimele Articole