spot_img
luni, decembrie 6, 2021
spot_img

Expoziția aniversară ”135 de ani de cale ferată la Bârlad”

Primăria Municipiului Bârlad, Consiliul Local Municipal Bârlad, CENAFER – Muzeul CFR și Regionala de Căi Ferate Iași vernisează joi expoziția aniversară „135 de ani de cale ferată la Bârlad”.

Județul Vaslui a fost, în trecut, unul dintre primele județe din România care a beneficiat de avantajele unui sistem feroviar, datorită marelui proiect de modernizare a țării aprobat de Parlamentul României în septembrie 1866, ce prevedea construcția unei linii de 915 km, de la Vârciorova până la Roman, trecând prin Pitești, București, Ploiești, Buzău, Brăila, Galați, Tecuci, Adjud și Bacău.

Costul construcției s-a ridicat la 270.000 de franci de aur pe kilometru și construcția a fost atribuită consorțiului german Strousberg.  Pe 13 noiembrie se prelungește calea ferată de la Bârlad până la Vaslui, care și în prezent este neelectrificată, notează publicația locală Vremea Nouă. ”Trebuia să fie electrificat acest tronson (Tecuci – Iași), dar era planificat din 1990. Cum a venit revoluția în 1989, s-au abandonat proiectele și iată că pe acest tronson am rămas cu aceleași locomotive care circulă pe combustibil diesel”, a spus un oficial al Regionalei CF Iași.Expoziția ”135 de ani de cale ferată la Bârlad” va fi deschisă până sâmbătă sau duminică

Evenimentul va avea loc în Stația CFR Bârlad, la etajul 1 și va cuprinde prezentarea a trei expoziții: Modelism feroviar (module de tren), Artă fotografică feroviară veche și Carte poștală document.

Participarea este permisă doar cu respectarea măsurilor de protecție sanitară, prin prezentarea certificatului verde. În funcție de interesul bârlădenilor, expoziția se va încheia sâmbătă sau duminică. Pentru acest eveniment, Consiliul Local Municipal Bârlad a aprobat un buget de 10.000 de lei, pentru: editare/tipărire catalog eveniment, inscripționare medalie aniversară, plachete aniversare, mesh, banner, flori, transport, cazare și masă pentru invitați, promovare, materiale și servicii publicitare.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole