spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

VIDEO Austriacul Georg Hocevar a salvat o cale ferată îngustă din Hunedoara

Austriacul Georg Hocevar, în vârstă de 47 de ani, a salvat o cale ferată îngustă din Hunedoara, care pornește din vecinătatea gării Brad, de unde nu mai pleacă niciun tren de călători de la 1 ianuarie.

cale ferată îngustă din Hunedoara
FOTO Adevărul

În schimb, circulă trenul de epocă al austriacului, cu vagoane de epocă tractate de o locomotivă cu abur.

Georg Hocevar, un austriac care s-a stabilt de două decenii în România şi şi-a întemeiat o familie la Brad, a reuşit la sfârşitul anilor ´90 să salveze de la fier vechi calea ferată îngustă care lega oraşul Brad de localitatea învecinată Crişcior. Omul de afaceri a preluat Atelierele centrale din Crişcior şi linia industrială cu o lungime de aproape 10 kilometri, veche de peste 110 ani, şi a iniţiat procedura de clasare a acesteia pe lista monumentelor istorice, demers finalizat cu succes.

De aproape două decenii, în preajma sărbătorilor şi a vacanţelor, localnicii şi turiştii care vizitează Ţara Zarandului se pot plimba pe calea ferată îngustă Brad-Crişcior, în vagoane de epocă ataşate unei locomotive cu abur, construită în anul 1957 în Combinatul Metalurgic din Reşiţa. La conducerea locomotivei s-a aflat chiar Hocevar, însoţit de ajutoarele sale. Duminică, 3 ianuarie, au avut loc ultimele excursii din această iarnă pe ruta Brad – Crişcior.

O cale ferată îngustă din Hunedoara, construită acum 114 ani

”Linia ferată îngustă Brad – Crişcior are 114 ani şi a fost construită pentru transportul minereului de la Mâna Gura Barza până în Gara CFR Brad şi pentru transportul cărbunelui de la Brad spre Uzina Electrică din Crişcior. În 1998 s-a închis exploatarea regulată pentru transportul cărbunelui şi din anul 2000 am redeschis acest traseu pentru transportul turiştilor. Din păcate, nu s-a reuşit în ultimele două decenii să fie chiar o zonă turistică, astfel că nu sunt foarte mulţi oameni. Dar noi sperăm ca şi în continuare să putem circula pe linia care la iniţiativa noastră a fost declarată monument istoric din anul 2007 şi ar fi toate condiţiile ca această linie să aibă o soartă mai bună decât calea ferată Brad – Ineu, pe care, din nefericire, de la 1 ianuarie 2021, nu mai circulă trenurile de călători”, a declarat Georg Hocevar, citat de Adevărul.

Ultimele Articole