spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

Autoritățile din Maramureș vor o cale ferată Baia Mare-Sighetu Marmației, cu tunel pe sub munte

Autoritățile locale din județul Maramureș vor o cale ferată Baia Mare-Sighetu Marmației, inclusiv cu un tunel pe sub Munții Gutâi.

cale ferată Baia Mare-Sighetu Marmației

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Baia Mare prevede construirea unei linii ferate noi, de scurt-circuitare, între Baia Mare și Sighetu Marmației, “odată cu tunelul feroviar pe sub Gutâi. Intrarea sa în funcțiune poate reorienta profilul liniei ferate Salva-Vișeu-Sighetu Marmației înspre exploatarea pur turistică”.

Documentul precizează faptul că în Planul de Amenajare a Teritoriului Județean Maramureș 2008 este specificat că județul, “deși este situat limitrof în cadrul spațiului național și în afara culoarelor de transport european, are o rețea de căi de comunicație cu largi deschideri pe plan național și internațional”.

“Din punct de vedere rutier, unitatea teritorială analizată este străbătută de DN1C/E58 –  Frontiera cu Ucraina – Halmeu – Livada – Baia Mare – Dej – Bistrița, care va fi și mai mult fluidizată odată cu construcția autostrăzii A14 Petea – Satu Mare – Baia Mare – Mireșu Mare – Dej – Bistrița – Vatra Dornei – Suceava. Magistrala 4(400), pe sectorul Dej – Jibou – Baia Mare – Satu Mare, asigură legăturile feroviare ale regiunii”, se arată în documentul citat de axanews.ro.

Drum expres și cale ferată Baia Mare-Sighetu Marmației

Tot în PMUD al municipiului Baia Mare se arată faptul că “cele mai importante fluxuri materiale și umane conectează județul Maramureș cu Transilvania atât pe căi rutiere, cât și feroviare”. “Pentru fluidizarea relațiilor cu această regiune se impun următoarele măsuri – realizarea unui drum expres de legătură a municipiului Baia Mare cu autostrada Transilvania pe ruta Fărcașa-Jibou-Românași, obiectiv realizabil până în anul 2025. Drumul expres va urmări Valea Someșului și Agrijului, evitând strangularea actuală a traficului în regiunea Mesteacăn”, precizează Planul de Mobilitate Urbană.

Tot pentru viitorul Maramureșului ar fi necesar realizarea unui drum rapid Baia Mare-Sighetu Marmației (cu tunel rutier pe sub Munții Gutâi), cu precizarea că acest proiect este în discuții de mai bine de 20 de ani și nu s-a dat nici măcar o gaură în pământ.

Ultimele Articole