spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

Reducerea numărului de călătorii cu trenul pentru studenți, contestată de UNSR

Reducerea numărului de călătorii cu trenul pentru studenți, anunțată de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, este contestată vehement de Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR).

călătorii cu trenul pentru studenți bilete de tren gratuite pentru studenți vizita Papei Francisc studiu FlixBus călătorii din trenuri

 

”Prin programul de guvernare, Executivul României, în urma discuțiilor cu studenții și asociațiile studențești, a oferit această facilitate prin care un student poate să beneficieze de gratuitate pe liniile feroviare dar a și mărit cuantumul burselor studențești. Explicațiile din partea decidenților nu vizează un aspect plauzibil și un motiv clar pentru diminuarea sau eliminarea acestor facilități oferite studenților”, se arată într-o scrisoare deschisă postată pe Facebook de UNSR.

Organizația studențească este de părere că este logică susținerea învățământului superior și promovarea mobilității între studenți, dar și susținerea financiară a acestora. Ei semnalează că învățământul superior se confruntă cu  o serie  importantă de probleme, cum ar fi: nivelul ridicat al abandonului universitar; statutul deficitar al inserției pe piața muncii; inexistența corelării curriculei cu necesitatea unui loc de muncă; insuficiența trecerii de la liceu către un învățământ universitar; calitatea precară a condițiilor în căminele/cantinele universităților din România și a spațiilor de învățământ în cele mai multe cazuri.

”Încercăm să prevenim abandonul universitar prin programele ROSE, cu bani împrumutați de la Banca Mondială, iar numărul elevilor care trec către un ciclu universitar este tot timpul sub media europeană. Astăzi afirmăm faptul că vom plafona bursele și vom elimina/diminua călătoriile gratuite pe liniile de cale ferată. Nu aceasta  este logica noastră!”, se mai arată în postare.

În final, Uniunea Națională a Studenților din România susține oprirea oricăror demersuri care ar limita transportul feroviar și reducerea burselor studenților „peste noapte”, fără o consultare publică cu actorii principali din societatea civilă: ”Studenții își doresc ca la conducerea acestei țării să existe oameni capabili să comunice cu tinerii, înainte de a trage concluzii și de a modifica elemente vitale din viețile lor. Studenții români nu pot accepta astfel de schimbări subite, studenții români se așteaptă la stabilitate și planuri concrete și eficiente în contextul în care România se dorește a fi o țară europeană și democrată”.

Eugen Teodorovici a cerut reducerea numărului de călătorii cu trenul pentru studenți

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat luni mai multe măsuri bugetare despre care a spus că au fost convenite ”de principiu” în ședința CEX a PSD, printre care și limitarea călătoriilor gratuite cu trenul acordate studenților.

”Putem să avem ca exemplu alte categorii de români pentru care se aplică aceste gratuităţi, sunt foarte multe astfel de exemple în economia noastră. Deci un număr limitat de călătorii, de asemenea, vârsta la care să se aloce aceste bilete gratuite pe calea ferată, vârsta de 26 de ani, de asemenea putem să corelăm şi cred că ar fi corect să facem acest lucru de situaţia la învăţătură în universităţi, adică totuşi să nu ajutăm studenţi repetenţi sau restanţe la nivelul facultăţilor”, a spus Teodorovici.

Ministrul Finanţelor Publice a precizat că forma exactă a propunerilor privind aceste modificări în plan social va face subiectul „unei alte discuţii, astfel încât până pe 31 (iulie – n.red.), în momentul rectificării bugetare, să se ia o decizie şi vizavi de aceste măsuri”.

El a spus că astfel de măsuri nu se iau „din lipsă de bani”, ci sunt „măsuri care trebuie să fie luate, măsuri care vor asigura şi pe anii următori o sustenabilitate financiară dorită”.

Ultimele Articole