spot_img
duminică, noiembrie 27, 2022
spot_img

Proiect al Alinei Gorghiu: Călătorii cu tarif redus pe calea ferată pentru o nouă categorie socială

O nouă categorie socială ar putea beneficia de călătorii cu tarif redus pe calea ferată, dacă un proiect inițiat de patru senatori PNL, printre care și Alina Gorghiu, va fi adoptat de forul legislativ.

tarif redus pe calea ferată

Astfel, reducerile la transport pentru pensionari s-ar putea acorda după alte criterii, iar de cele șase călătorii anual cu reducere de 50% din tarif să beneficieze și cei care primesc indemnizația socială pentru pensionari.

În prezent, Legea 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern acordă pensionarilor din sistemul public de pensii și pensionarilor din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale o reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată, cu mijloace auto sau cu navele de călători, în limita a șase călătorii simple la clasa a II-a.

Călătorii cu tarif redus pe calea ferată și pentru beneficiarii de indemnizație socială

Inițiatorii proiectului de act normativ propun includerea printre beneficiarii legii și a celor care primesc de la stat indemnizația socială pentru pensionari.

”1. Alin.(l) se modifică și va avea următorul cuprins: (1) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale, precum și beneficiarii de indemnizație socială pentru pensionari beneficiază anual de un total de 6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată cu trenuri regio R si trenuri interregio IR fără regim de rezervare clasa a Il-a, cu mijloace auto sau cu navele de călători clasa a Il-a, la transportul intern în comun, între localității”, se arată în proiectul de act normativ.

În expunerea de motive a proiectului de lege, se justifică adăugarea acestei categorii sociale printre beneficiari: ”Având în vedere faptul că beneficiarii indemnizației sociale pentru pensionari au cele mai mici venituri din sistemul public, considerăm că adresabilitatea prevederilor legale este în primul rând către această categorie de persoane vârstnice”.

Aproape un milion de noi beneficiari ai legii

Beneficiarii de indemnizație socială pentru pensionari sunt, în cea mai mare parte, cei care primesc pensii pentru agricultori, pe baza faptului că au lucrat în perioada comunistă la fostele Cooperative Agricole de Producție (CAP).

Numărul de beneficiari ai indemnizaţiei sociale pentru pensionari era, în februarie 2020, de 962.928 de persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Ultimele Articole