spot_img
marți, mai 17, 2022
spot_img

Călători lăsați pe afară la metrou pentru ca Metrorex să poată demola chioșcurile în voie

Metrorex a continuat joi seară la ora închiderii metroului acțiunea de demolare a chioșcurilor, în prezența câtorva zeci de polițiști.


Prezența acestora nu a scutit evacuarea de scandal, la fața locului apărând comercianții, avocați ai unora dintre aceștia și călători nemulțumiți de închiderea stației de metrou înainte de ora anunțată pentru ultimul tren.

Potrivit unei postări anterioare a primarului Sectorului 6, Ciprian Ciucu, vineri vor fi dărâmate chioșcuri situate în stațiile de metrou din acest sector.

Într-un comunicat remis vinerea trecută, oficialii Metrorex afirmau că vor începe acțiunile de evacuare cu forța. „Metrorex avertizează că termenul pentru eliberarea spațiilor comerciale expiră la miezul nopții. Săptămâna viitoare vor începe procedurile de evacuare. Compania Metrorex avertizează, pe această cale, că termenul acordat pentru eliberarea spațiilor comerciale, care funcționează ilegal pe domeniul public al statului, expiră la miezul nopții. Contractul de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma sindicatului USLM a expirat din anul 2018, ocuparea domeniului public făcându-se fără drept, în prezent. De asemenea, pentru spațiile comerciale nu au fost identificate autorizații de construire emise. Pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru siguranța călătorilor și a infrastructurii de metrou este unul iminent pentru că:

● spațiile reprezintă obstacole în calea de evacuare în caz de urgență;
● îngreunează accesul la hidranții interiori;
● nicio construcție după 2010 nu are aviz ISU.

Pentru corecta informare a publicului, reiterăm faptul că stațiile de metrou reprezintă proprietate publică a statului, dată în concesiune companiei Metrorex. Ocuparea fără drept a domeniului public al statului este o încălcare flagrantă a legii. Lipsa autorizației de construire și nerespectarea normativelor de siguranță reprezintă o adevărată urgență de siguranță și ordine publică”, spunea Metrorex.

După cum a relatat zilele trecute Club Feroviar cel puțin opt stații de metrou sunt lipsite de autorizații de securitate la incendiu. Argumentul cu chioșcurile lipsite de autorizații este șubred.

Ion Rădoi: Acțiune de intimidare, avem proces pe rol

În replică, reprezentanţii Unităţii – Sindicatul Liber Metrou (USLM) au precizat săptămâna trecută că toate magazinele de la metrou au fost construite conform legislaţiei în vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.

”Este o acțiune la intimidare. Noi ne aflăm în proces, iar dosarul este pe rolul Tribunalului București, Secția Comercială. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive nu se poate aplica ceea ce visează administrația. Nu au cum să evacueze. Doar n-or să dea oamenii afară cu buldozerul. În plus, peste 80% din spații sunt construite de Sindomet”, declara recent Ion Rădoi pentru Club Feroviar.

În altă ordine de idei, este cât se poate de firesc să fie luate toate măsurile de protecție împotriva incendiilor în cazul magazinelor din subteran, însă tot atât de firesc este ca toate stațiile de metrou să dețină autorizații împotriva incendiilor, ori multe stații realizate înainte de 1990 nu au așa ceva.

Ultimele Articole