Caile Ferate Poloneze anunta, pentru 2019, investitii de 3,5 miliarde euro

15 martie 2019

Anuntul a fost facut de catre presedintele Cailor Ferate Poloneze (PKP PLK), Ireneusz Merchel. O mare parte din contractele pentru lucrari la infrastructura feroviara au fost suspendate in asteptarea actualizarii Programului National Feroviar.

Cu ceva timp in urma, PKP PLK a informat ca valoarea acestor contracte semnate pentru proiecte de investitii cuprinse in Programul National Feroviar se ridica la 32 miliarde de zloti (7,43 miliarde de euro). Insa de atunci si pana in prezent, PKP PLK a mai semnat o serie de alte contracte. Motivul suspendarii a fost depasirea semnificativa a costurilor de catre toti ofertantii si, prin urmare, era necesara o actualizare a Programului Feroviar National, actualizare care sa contina noile estimari ale costului investitiei.

Acum ca Programul National Feroviar a fost actualizat, PKP PLK vrea sa reia semnarea contractelor cu o serie de constructori de cale ferata. Cel mai important aspect al Programului consta in imbunatatirea accesului feroviar in porturi, plan co-finantat prin fonduri europene (in principal prin CEF).

Recent, PKP PLK a selectat consortiul format din companiile Intercor si Torpol pentru desfasurarea lucrarilor pentru accesul la infrastructura feroviara din portul Gdansk. Contractul a fost semnat pentru suma de 1,14 miliarde de zloti (EUR 264,8 milioane). In urmatoarele doua saptamani, PKP PLK va mai anunta noi licitatii pentru proiecte de cale ferata.

In total, in acest an, administratorul polonez de infrastructura doreste sa semneze contracte in valoare de 15 miliarde zloti (3,5 miliarde euro). Potrivit presedintelui PKP PLK, capacitatile actuale de implementare ale PKP PLK, atât in ceea ce priveste potentialul constructorilor, cat si dificultatile admise in reteaua feroviara, sunt de aproximativ 10-12 miliarde zloti (2,32-2,78 miliarde euro). Potrivit lui Merchel, in ciuda dublarii numarului de inchideri de linii la inceputul anului 2019, punctualitatea trenurilor nu a scazut fata de anul precedent.

PKP PLK a anuntat ca va pregati documentatia si studiile de fezabilitate pentru investitiile feroviare care vor fi efectuate dupa anul 2023. Astfel, PKP PLK afirma ca, dupa 2023, investitiile in infrastructura feroviara ar putea depasi 100 miliarde zloti (23,2 miliarde euro). Aceasta suma include construirea Liniei Centrale de cale ferata (Centralna Magistrala Kolejowa) si construirea caii ferate de mare viteza “Ygrek” – cea pentru conexiunea feroviara dintre Varsovia si Wrocław.