Caile Ferate din Lituania anunta investitii de 5,5 miliarde euro

17 ianuarie 2019

Pana in 2030 compania nationala de cai ferate din Lituania intentioneaza sa investeasca 5,5 miliarde de euro pentru modernizarea retelei de infrastructura feroviara. Proiectul Rail Baltica va beneficia de cea mai mare parte din aceasta suma.

“Chiar daca Rail Baltica este cel mai cunoscut proiect al nostru, avem si altele in plan. Avem, de exemplu, in plan, organizarea unei licitatii de electrificare, in valoare de 2,5 milioane de euro. Aceasta este in faza destul de avansata”, a explicat Mantas Bartuška, directorul general al Cailor Ferate din Lituania.

In 2019, compania isi va dubla investitiile comparativ cu anul precedent. Au fost anuntate, in baza unor calcule preliminare, investitii de 200 milioane de euro in proiecte de infrastructura feroviara. In 2018, compania a alocat 100 milioane de euro pentru modernizarea retelei de cale ferata.

“Vrem ca fiecare euro sa fie investit eficient si in mod transparent. Pornind de la aceste considerente, o serie de proiecte de achizitii publice, mai vechi, au fost reanalizate, in timp ce unele planuri de investitii au fost schimbate cu alternative mai putin costisitoare”, a punctat Mantas Bartuška.

In anul precedent, valoarea totala a procedurilor de achizitii publice legate de proiecte de infrastructura feroviara s-a ridicat la 500 milioane de euro. Pentru acestea, Caile Ferate din Lituania a efectuat studii si analize de piata. Mai exact, au fost efectuate 27 de analize de piata, opt dintre acestea fiind legate de achizitiile publice derulate de catre Departamentul pentru Infrastructura Feroviara.