Caile Ferate Croate primesc finantare de 430 milioane euro

Potrivit Ministrului croat al Transporturilor, Oleg Butković, Comisia Europeana a aprobat tarii sale o serie de 32 de proiecte in sectorul transporturilor, totalizand 3,2 miliarde kuna (430 milioane euro).

„Mecanismul de Conectare a Europei inca este unul din multele instrumente pe care le folosim pentru a finanta proiecte de transport care sunt in conformitate cu strategiile Croatiei si ale Uniunii Europene. Fondurile obtinute vor fi utilizate pentru a co-finanta pregatirea documentatiei necesare si a derularii proiectelor de construire, reconstruire si modernizare a infrastructurii de transport”, a precizat ministrul Oleg Butković.

Transportul feroviar a primit o buna parte din fondurile disponibile prin programul Mecanismul de Conectare a Europei (Connecting Europe Facility) iar unele dintre cele mai importante proiecte se refera la reconstruirea statiei de cale ferata Rijeka – Brajdica, construirea unui terminal intermodal in cadrul terminalului de containere Brajdica si reabilitarea caii ferate Križevci – Koprivnica.

In prezent, Croatia deruleaza un amplu proiect de reabilitare si modenizare a caii ferate, pe ruta Dugo Selo – Križevci.   

„Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructura feroviara derulate in Croatia”, declara Tihomir Lažeta, manager de proiect in cadrul Cailor Ferate Croate (Hrvatske željeznice). Lucrarile se desfasoara pe sectiune in lungime de 38 kilometri si insumeaza un cost de 1,5 miliarde kuna (201 milioane euro). Fondurile au fost asigurate in proportie de 85% de catre Uniunea Europeana prin Fondul de Dezvoltare Regionala si restul, de la bugetul de stat.

Lucrarile prevad si dublarea liniei de cale ferata, in timp ce linia existenta va fi modernizata.

Potrivit primei etape, lansate in vara acestui an, se executa lucrari de modernizare pe sectiunea Vrbovec – Križevci iar sectiunea cuprinsa intre Dugo Selo si Vrbovec va fi modernizata in etapa a doua, lansata la 7 septembrie.

Intregul proiect de modernizare a liniei Dugo Selo – Križevci, la viteza de 160 km/h,  va trebui finalizat pana in 2020.

 

Abonați-vă la Newsletter, accesând link-ul https://clubferoviar.ro/abonare-newsletter/, sau urmăriți-ne pe pagina de Facebook, https://www.facebook.com/clubferoviar/,  pentru a fi la curent cu cele mai noi stiri si anunțuri de angajare din sectorul feroviar din România.