CAF va achizitiona compania Solaris

Solaris Tramino in Poznan, Polonia

Producatorul spaniol de material rulant, CAF, a semnat un acord pentru inceperea negocierilor in vederea achizitionarii companiei poloneze Solaris, producator de vehicule pentru transport urban, printre acestea numarandu-se si tramvaiul Solaris Tramino.

Prin achizitionarea Solaris, CAF isi va extinde gama de produse care ii vor permite sa raspunda nevoilor actuale si viitoare ale transportului urban, in special in ceea ce priveste mobilitatea electrica si solutiile multimodale door-to-door.  Pe langa alte vehicule destinate transportului urban, compania poloneza produce si tramvaiului Solaris Tramino.

“Alaturi de Solaris, vom crea un lider in solutiile de mobilitate urbana nu doar pe partea de material rulant, ci, in special pe segmentul e-mobilitate. Vrem sa continuam sa folosim si sa dezvoltam brandul Solaris si sa pastram caracterul sau polonez”, a declarat Andrés Arizkorreta, Presedinte si CEO al CAF.

„Prin selectarea producatorului CAF ca investitor pentru Solaris, asiguram un viitor promitator pentru brand, clienti si angajati”, a declarat Solange Olszewska, Presedinte si CEO al Solaris Bus & Coach.

Principalele piete pe care Solaris a livrat produse sunt cele din Polonia, Germania, Italia, Elvetia, Scandinavia si Statele Baltice. In 2017, compania a livrat 1397 autobuze, inclusiv modelele conventionale (diesel si CNG-gaz natural comprimat). Solaris livreaza un numar din ce în ce mai mare de vehicule pentru mobilitate electrica, unde ofera o gama larga de solutii disponibile, precum vehiculele hibride, troleibuzele, vehiculele cu baterie integrala si vehiculele de transport public cu motor pe baza de hidrogen. In plus, compania ofera servicii conexe, cum ar fi mentenanta si piese de schimb.

Tranzactia va pozitiona grupul CAF ca unul dintre liderii segmentului de transport urban din Europa. De asemenea, va deschide noi oportunitati pentru activitatile pe segmentul de transport feroviar urban CAF în Europa Centrala si de Est si va consolida serviciile sale, echipamentele de tractiune electrica dar si proiectarea sistemelor de transport.

Decizia CAF, in conformitate cu Planul Strategic 2017-2020, va spori capacitatea sa tehnologica de a oferi solutii de transport integrat unei palete mai largi de clienti.

Valoarea companiei Solaris este estimata la putin peste 300 de milioane de euro, suma finala fiind determinata la inchiderea tranzactiei pe baza ajustarilor relevante. Aceasta valoare are ca rezultat un raport cost-beneficii pentru Solaris, bazat pe estimarile pentru 2018, in urma raportului cost-beneficii al CAF pe 2017.

Tranzactia, care implica achizitionarea tuturor actiunilor Solaris, va fi finantata in principal de catre CAF si ramane supusa conditiilor obisnuite de preluare, inclusiv aprobarea autoritatilor anti-trust din Polonia si Germania. Se estimeaza ca tranzactia se va incheia pana in septembrie 2018.