spot_img
sâmbătă, martie 25, 2023
spot_img

CAF Spania cere Curții de Apel anularea raportului privind „metroul zburător”

Producătorul spaniol de material rulant Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) cere la Curtea de Apel anularea raportului de investigație privind accidentul din stația de metrou Berceni în ianuarie 2019.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

trenul zburător din Depoul Berceni defectări de trenuri la metrou

Producătorul spaniol cere Curții de Apel București anularea raportului de investigație realizat de Agenția de Investigare Feroviară Română (AGIFER) într-o acțiune deschisă la jumătatea acestei luni. AGIFER are rol de pârât alături de Ministerul Transporturilor.

Acțiunea a fost deschisă după ce în iunie, Curtea de Apel a dispus suspendarea executării raportului (care dădea vinovat compania CAF Spania) până la judecata pe fond a cauzei.

„Suspendă executarea Raportului privind investigaţia incidentului feroviar produs la data de 26.01.2019 în Depoul subteran Berceni, aparţinând SC TMB „METROREX” SA până la pronunţarea instanţei de fond” a decis atunci instanța. Împotriva deciziei, AGIFER a făcut recurs la aceeași instanță.

AGIFER: Software-ul s-a comportat defectuos

Reamintim că în data de 26 ianuarie 2019 o garnitură produsă de spaniolii de la CAF a rămas la peste doi metri înălțime, după ce s-a înfipt într-un parapet, motiv pentru care a primit ”porecla” de ”metroul zburător”. Mecanicii pur și simplu nu au reușit să oprească garnitura care prinsese viteză. Un mecanic a fost rănit. Raportul AGIFER este categoric: accidentul s-a produs din cauza software-ului instalat pe tren, care a reacționat defectuos.

Accidentul a avut consecințe importante. Astfel, în urma producerii incidentului, garnitura a distrus parapetul opritorul fix al liniei nr.8 din depou, a părăsit calea de rulare, înscriindu-se pe o traiectorie rectilinie. Trenul a străpuns zidul camerei unui stand de probă, stația de epurare a apei și peretele stației ventilație, ulterior trenul rămânând suspendat pe structura de rezistență a clădirii.

O tractare discutabilă cu o locomotivă LDH

Garnitura era tractată de către o locomotivă hidraulică LDH, acesta fiind un element de controversă în investigație. La locomotiva LDH (locomotivă diesel hidraulică), pe suprafața roților acesteia s-au produs locuri plane ca urmare a efectului acțiunii sistemului de frânare, care a fost comandat de mecanic în încercarea acestuia de a opri creșterea necontrolată a vitezei convoiului. ”Totodată, ca urmare a forțelor de compresiune apărute în timpul impactului, a fost deformată și cupla automată dintre locomotiva LDH și TEM BM3 nr.1322-2322”, se arată în raport.

Metrorex nu a evaluat pagubele nici după un an și jumătate

Extrem de ciudat este însă faptul că, la aproape un an și jumătate de la producerea accidentului, Metrorex nu are o evaluare a pagubelor produse.

Acest lucru este scris negru pe alb în Raportul de investigație: ”Până la data finalizării raportului de investigare, SC TMB METROREX SA nu a putut stabili valoarea pagubelor produse ca urmare a producerii acestui incident”. Fără o evaluare oficială a pagubelor, firmei CAF nu i se poate imputa niciun leu.

România, șanse să piardă procesul

Club Feroviar a explicat într-unul dintre articolele anterioare că România are șanse să piardă procesul.

Există puncte slabe în argumentația României privind accidentul din ianuarie anul trecut, dar și deficiențe de abordare procedurală a anchetei, a explicat un expert în siguranță feroviară.

Expertul menționat afirmă că, procedural, trebuia să se recurgă la o expertiză externă de genul celor care se fac în aviație. Astfel, la aceasta ar fi putut participa Metrorex, producătorul metroului, respectiv CAF Spania, AGIFER și experți străini, independenți.

Specialistul dă exemplul unei investigații privind trenurile IC2, făcută în Danemarca.

Întrebări pertinente

Cât privește conținutul propriu-zis al raportului, sunt neclarități.  Întrebările formulate de expert sunt:

  • Dacă Metrorex nu a avut instrucțiuni complete de remorcare a ramelor de metrou cu locomotive LDH, de ce nu le-a cerut?
  • Mecanicul n-a fost dat drept exemplu „așa nu”. Obligația lui era să oprească tracțiunea, tăind curentul trenului. „Trebuia să apese butonul de deconectare și să scoată cheia din pupitru, abia apoi să se adăpostească. Asta știe oricine”, spune el.
  • Presupunem că modul de tracțiune cu locomotive nu era trecut în manualul trenului. Asta înseamnă că e permis? „Răspunsul CAF a fost că ei nu consideră că este așa”, explică expertul.

„Sunt foarte mulți bani în joc. Iar problema delicată este că cei de la CAF au mari șanse să dovedească punctul lor de vedere, din cauza slăbiciunilor din raport. Iar în cazul în care CAF câștigă, poate intenta un nou proces de toata frumusețea în care cere daune morale, prejudiciu de imagine, licitații pierdute, deci profitul pe acele contracte etc. Lucrurile pot deveni deosebit de complicate”, spunea acesta.

Ultimele Articole