spot_img
luni, mai 23, 2022
spot_img

CFR SA casează și scoate la licitație clădiri și cabine de acari, din trei stații de cale ferată

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA va casa și va scoate la licitație mai multe clădiri și cabine de acari din stațiile Piatra Olt, Afumați și Brașov Triaj. Valoarea cumulată de inventar a bunurilor respective, care sunt în stare avansată de degradare și nu mai sunt utilizate de ani buni este de aproape 30.000 de euro.

cabine de acari trafic feroviar oprit modificări în circulația trenurilor locomotivă defectă la Bradu
FOTO Realitatea de Olt

Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al statului a unor mijloace fixe aflate în administrarea MTIC şi în concesiunea CFR SA – sucursalele Craiova şi Brașov, în vederea scoaterii din funcţiune, casării şi valorificării, după caz.

Pe raza de activitate a Regionalei CF Craiova sunt propuse pentru casare mijloace fixe aferente staţiilor de cale ferată Triaj Piatra Olt şi Afumaţi. Ele au un grad avansat de uzură și nu mai prezintă utilitate funcţională, ca urmare a sistării activității din stații și nu mai pot fi utilizate în scopul pentru care au fost construite, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Mijloacele fixe în cauză aparțin domeniului public al statului, fac parte din categoria Instalaţii fixe de siguranţă şi de conducere operativă a circulaţiei feroviare interoperabile, respectiv Alte instalaţii şi clădiri aferente infrastructurii feroviare interoperabile şi reprezintă o clădire şi două cabine.

Clădirea este situată în stația Piatra Olt, este construită în 1998 și are o valoare de inventar de 22.006 lei. Cabinele sunt în stația Afumați, sunt construite tot în 1998, au suprafețe utile de 42, respectiv 44 mp, iar valoarea lor de inventar este de 44.805 lei.

Patru cabine de acari, dezafectate la Brașov

Pe raza Regionalei CF Brașov sunt propuse pentru casare și valorificare ulterioară mijloace fixe  aferente staţiei de cale ferată Braşov Triaj, din cauza  suspendării activităţii de triere. Pierderea utilității funcționale a condus în timp la deteriorarea accelerată, din cauza intemperiilor și a materialelor din care sunt construite. Mijloacele fixe în cauză aparțin domeniului public al statului, fac parte din categoria Triajul de reţea Braşov, linii interoperabile şi reprezintă patru cabine de acari. Ele au fost achiziționate în 1998 și au o valoare de inventar de 71.648 de lei.

Pentru casarea și valorificarea ulterioară a bunurilor sus-menționate, CFR SA a obținut aprobările Adunării Generale a Acţionarilor în 2019 și 2020. Pentru mijloacele fixe din stația CF Afumați, Statul Major General din cadrul Ministerului Apărării Naţionale a avizat favorabil proiectul.

Ultimele Articole