spot_img
marți, noiembrie 29, 2022
spot_img

CA-ul CFR Călători, schimbat de Dan Vîlceanu. USRPlus-iștii fac rocadă cu prietenii PNL

CFR Călători are un nou Consiliu de Administrație, în pofida faptului că cel „vechi” a funcționat doar trei săptămâni. Ministrul Dan Vâlceanu nu se dezice de practica numirii propriilor oameni, cu riscul dispariției oricărei urme de constanță în managementul companiei, boală veche a companiilor de stat din România ce explică cvasi-falimentul în care se găsesc.

Ionuț Vasile a făcut parte din echipa de conducere a CFR Călători doar trei săptămâni

Instalați acum trei săptămâni de fostul ministru Cătălin Drulă, unii administratorii au fost schimbați joi, în ultima ședință AGA, de către oamenii noului ministru, Dan Vîlceanu. Membri USR din C.A. CFR Călători au fost înlocuiți joi cu sponsorii PSD sau cu oameni care au mai fost în CA-ul companiei în timpul leadership-ului PNL la Transporturi. Aceasta, în condițiile în care compania trebuia să aibă selectați administratori numiți pe mandate de patru ani.

În pofida declarațiilor făcute, cum că el ar numi doar pe criterii de competență, Cătălin Drulă a numit și el membri în CA, pe baza calităților de membru de partid și de participant la alegeri din partea USRPlus.

Astfel, în CA CFR Călători regăseam până joi cel puțin doi membri ai USR, ambii schimbați de oamenii lui Vîlceanu. Este vorba de Valentin Radu Balcu, membru USR, și de Ionuț Vasile, un expert în logistica fabricanților de țigarete, participant la alegerile locale de la Mogoșoaia din partea USR Plus.

Cei doi au fost scoși din CA CFR Călători, iar numărul total de membri a ajuns la cinci, față de șapte în timpul ministrului Drulă. Pentru cele două posturi disponibile până la maximul de șapte vor putea fi făcute numiri ulterior.

Hotărârea de joi a AGA (organism format de fapt dintr-un singur membru, Sârbu Gabriela) menține trei dintre membrii vechi, de regulă angajați ai ministerului, și numește doi membri noi, anume Șerbu Mirela Daniela , fost director al Direcției Transport Feroviar din Ministerul Transporturilor, și Claudiu Dorian Staicu, membru în C.A. CFR Călători, înainte de venirea lui Drulă la cârma ministerului.

Nicolae Cristian Popovici, membru in CA și in mandatul lui Drulă a fost menținut. Popovici este un om cu suflet mare care, în declarația sa de avere, menționează donarea unei case către o familie și un împrumut acordat PSD de peste 150.000 de lei.

CA-ul trebuia să aibă membri definitivi de acum doi ani

În 2019, compania și Ministerul Transporturilor au demarat procesul de selecție a Consiliului de Administrație pe mandate de patru ani. Anunțurile de selecție au stabilit că la finele lui noiembrie 2019 urma să fie realizată o listă scurtă „ierarhizată” a candidaților, din care se vor face propunerile de nominalizare.

Doi ani după Consiliul de Administrație, la CFR Călători, dar și la alte companii, este terenul de desfășurare pentru jonglerii în care actorii sunt miniștrii Transporturilor, înalții funcționari ai ministerului, politicienii și prietenii lor.

Procesul de selecție seamănă cu o piesă de teatru prost jucată. „Eu am crezut ca e pe bune. Si pentru că eram eligibil ca dosar, activitate, experiență, am zis să mă înscriu la concurs. Cred că au râs de mine. Examenele pe 109 sunt pentru fraieri”, declara în urmă cu aproape un an, pentru Club Feroviar, un candidat la un concurs pentru o funcție într-un CA.

Candidatul menționat sintetiza mecanismul corupt. „Tot pe provizorat și sinecuri, aștia provizorii sunt ținuți pe 2 și 4 luni. La lesă. Le mai dau 2 sau 4… dacă sunt simpatici. Dacă nu pun pe alții. Pe 109 ar trebui puși pe 4 ani. Se mimează respectarea procedurii pe 109, în fapt pozițiile acestea fiind moneda de schimb, sinecuri și control. Ar trebui finalizată procedura să fie niște oameni care să aibă curajul să gândească, să ia niște decizii curajoase. Nu doar să semneze ca primarii, cum se întâmplă în majoritatea cazurilor. Mulți sunt vechi. Abonați acolo. Cumva ei știu cum funcționează sistemul. Asta îi califică. În opinia mea, îi califică la menținerea situatiei de sistem greoi, cu progrese discutabile și generatoare de sisteme greu funcționale. Nu poți face lucrurile la fel, în buclă și să ai pretenții ca rezultatele sa fie altfel”, spunea candidatul menționat.

Ultimele Articole