spot_img
vineri, august 19, 2022
spot_img

Proiectul de BVC CFR SA pe 2019 prevede pierderi de aproape șapte milioane de euro

Proiectul de BVC CFR SA pe 2019 este construit pe o pierdere planificată de 32,788 milioane de lei, adică aproximativ 6,9 milioane de euro.

Adrian Bărbulescu

BVC CFR SA pe 2019 lucrări la infrastructura feroviară

Ministerul Transporturilor a postat miercuri pe site-ul propriu, în dezbatere publică, proiectul Bugetului de venituri și cheltuieli al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA pentru anul în curs.

În total, compania care administrează infrastructura feroviară din România își propune să obțină venituri în valoare de 4,255 miliarde de lei, adică aproape un miliard de euro. ”Grosul” în reprezintă veniturile din exploatare, care se ridică, potrivit documentului, la 4,117 miliarde de lei. Acestora li se adaugă venituri financiare de aproape 138 milioane de lei.

Pe de altă parte, cheltuielile totale ale companiei pentru anul în curs sunt estimate la 4,288 miarde de lei. Și aici, majoritatea este reprezentată de cheltuielile de exploatare, al căror nivel este prognozat la 4,153 miliarde de lei.

Cheltuielile cu bunurile și serviciile, categorie în care sunt cuprinse și investițiile din fonduri proprii, au un nivel de 831,14 milioane de lei, adică peste 175 milioane de euro. Recent, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, anunța că în acest an companiile din domeniul feroviar beneficiază de ”bugete generoase”.

Cheltuielile cu personalul al companiei feroviare de stat sunt stabilite la 1,554 miliarde de lei, echivalentul a peste 330 milioane de euro. Din aceasă sumă, aproape 1,5 miliarde de lei sunt destinați cheltuielilor de natură salarială. Tot din categoria cheltuielilor cu personalul fac parte și sumele alocate contractului de mandat și altor organe de conducere și control, comisii și comitete – 1,63 milioane de lei.

Tot din proiectul de BVC CFR SA pe 2019 pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor rezultă faptul că CNCF CFR SA are plăți restante în valoare de aproape 48,6 milioane de lei. În schimb, mult mai mari sunt creanțele restante pe care le are de recuperat Compania Națională de Căi Ferate CFR SA – 1,37 miliarde de lei.

BVC CFR SA pe 2019, în scădere față de anul precedent

Bugetul de venituri și cheltuieli al companiei de infrastructură pentru acest an este în scădere față de cel din 2018, când veniturile și cheltuielile au fost stabilite la 4,99 miliarde de lei.

Cheltuielile de natură salarială au fost anul trecut în cuantum de 1,30 miliarde de lei (280 milioane de euro). În 2018,  CFR SA avea de făcut plăți restanțe în valoare de 58 milioane de lei (12,4 milioane de euro). Administratorul național de infrastructură feroviară avea de recuperat creanțe în valoare de 1,53 miliarde de lei (329,2 milioane de euro).

”Compania programează un nivel redus al plăților restante cu 7,1% față de nivelul planificat al anului precedent cu nivelul indicelui de creștere a câștigului mediu brut pe salariat recalculat.
Bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 a fost elaborat cu o creștere a veniturilor totale cu 27,52% și a cheltuielilor totale cu 31,18% compania programând o pierdere de 32.788,00 mii lei. Pierderea provine din reducerea veniturilor din taxa de utilizare a infrastructurii feroviare (TUI), principalul venit al companiei, care prezintă o scădere în anul 2019 cu 3,78% față de realizările preliminate ale anului 2018”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Ultimele Articole