spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

Bulmarket Rail caută achiziții pe piața românească

Compania bulgară Bulmarket Rail, primul operator privat de transport feroviar din Bulgaria, caută să achiziționeze un operator român de transport feroviar.

Informația a fost oferită de surse ale Club Feroviar din țara vecină care nu au precizat însă nici o posibilă valoare a tranzacției, nici numele companiei care ar putea trezi interesul firmei bulgare.

Sursele noastre au menționat însă existența unor discuții preliminare, de tatonare cu entități autohtone.

Compania bulgară este parte a grupului de firme Bulmarket cu activități de comercializare a carburanților, portuare, producție biodiesel, fabrici de ulei, producție GPL. Compania are sediul la Ruse și inclusiv un punct de lucru la Giurgiu.

2021: O subsidiară Bulmarket primește drept de acces pe infrastructură în România

Anul trecut, Club Feroviar a informat că o subsidiară a grupului, anume United Railways, cu acționariat majoritar bulgar, a primit dreptul de acces pe rețeaua feroviară românească, având contract semnat cu CFR SA și licență AFER.

Firma United Railways are drept acționar majoritar grupul bulgar Bulmarket în proporție de 65% (restul fiind în posesia unui acționar român).

Bulmarket îl are printre acționarii principal pe omul de afaceri bulgar Stanko Stankov, care activează în România din 2005, respectiv 2012, prin intermediul companiilor locale City Gas SRL Galați și Gas Terminal Giurgiu SRL, potivit informațiilor furnizate în 2020 de Profit.ro.

City Gas SRL a fost înființată în 2005 de Stanko Stankov și Dan Baltacov, unul dintre cei doi acționari ai Bulrom Gas, care se numără printre liderii industriei GPL din România. În prezent, firma gălățeană este controlată integral, direct și indirect, de către Bulmarket. City Gas SRL, cu profil de comerț angro de combustibili, operează printr-un terminal deschis în zona liberă portuară Galați, unde se încarcă și descarcă nave fluviale și vehicule terestre de transport de produse petroliere. Potrivit ultimelor date publice disponibile, compania a terminat anul 2018 cu pierderi de circa 448.000 lei, la un rulaj de 54,7 milioane lei.

Celălalt actionar principal al Bulmarket este o companie, Vectra Consult, cu acționar un offshore din Cipru (Burundi Services Ltd).

După cum a relatat anul trecut Club Feroviar, trecutul grupului Bulmarket este marcat de un grav accident feroviar. În decembrie 2016, un tren de marfă al companiei încărcat cu cisterne cu propan a deraiat în Bulgaria, între Ruse și Varna, iar ulterior a explodat, accidentul soldându-se cu 7 morți, 30 de răniți, plus distrugerea gării din localitatea bulgară Hitrino și a 20 de case din localitate. În jur de 1.000 de locuitori ai localității au fost atunci evacuați. A fost al doilea accident ca gravitate din țara vecină după numărul de persoane decedate și primul după numărul total de victime.

Imediat după tragedie, patronul Stanko Stankov a declarat că cisternele aparțineau unei companii românești și fuseseră verificate tehnic pentru siguranță înainte de transport. Investigația care a urmat accidentului s-a finalizat cu concluzia că deraierea trenului a fost provocată de un macaz prost securizat. Speța a dus la numeroase controverse, legate inclusiv de banii pentru despăgubirea victimelor și a familiilor acestora. (foto cu rol pur ilustrativ)

 

 

 

Ultimele Articole