Bulgaria va lansa licitatia pentru 41 de automotoare noi

12 aprilie 2018

Operatorul national de transport feroviar de pasageri din Bulgaria, BDZ Pasageri , a anuntat ca licitatia pentru achizitionarea a 41 de automotoare noi va fi lansata dupa sfarsitul lunii aprilie a acestui an, conditiile de participare la procedura de achizitie publica fiind aproape finalizate.

Potrivit anuntului facut de catre BDZ, 36 de trenuri vor fi electrice, iar cinci vor fi diesel. Valoarea achizitiei este estimata la 420 milioane leva (214,7 milioane euro).

Plamen Pesharov, directorul companiei de transport feroviar de pasageri, preconizeaza ca pana in decembrie 2018 va fi anuntat castigatorul licitatiei, iar noile trenuri vor fi livrate in etape, timp de 2-3 ani.

Primele trenuri vor fi puse in circulatie pe rutele Sofia-Burgas si Sofia-Svilengrad. Pe ruta Sofia-Burgas durata de deplasare va fi redusa la aproximativ trei ore. Fiecare dintre noile automotoare va fi compus din cate 6 sectiuni si vor avea capacitatea de a rula cu viteza de 200 km/h.

Aproape toti marii producatori europeni de material rulant, dar si cei din afara granitelor Europei, precum Hitachi, si-au exprimat interesul de a participa la licitatia din Bulgaria.

Vladimir Vladimirov, CEO al BDZ Holding, a tinut sa precizeze ca cele 41 de automotoare noi vor fi achizitionate intr-o prima etapa a unui proiect mai amplu de modernizare a parcului de material rulant din Bulgaria, proiect ce prevede achizitionarea, in total, a 85 de automotoare noi.

„Ne concentram pe procurarea acestor 41 de automotoare noi si oferim finantarea necesara pentru ca acest proiect sa fie dus la bun sfarsit”, a precizat Vladimirov. Aceasta  a adaugat apoi ca cea de-a doua etapa, de achizitie a 44 automotoare noi, va ramane in sarcina noului Guvern de la Sofia (cel mai probabil dupa 2019 n.r.).