Consorțiul Bulemu, format din Alstom și compania RPV Invest din Bulgaria, a fost selectat pentru a livra 35 de unități trenuri electrice cu un singur etaj în cadrul unui contract finanțat prin Planul de redresare și reziliență al țării.
Acest lucru a fost anunțat de viceprim-ministrul și ministrul Transporturilor și Comunicațiilor din Bulgaria, Grozdan Karadjov, în timpul unei sesiuni plenare a Parlamentului din 7 martie 2025.
Consorțiul a prezentat o ofertă de 445 de milioane de euro, iar contractul include și furnizarea de servicii de întreținere pentru o perioadă de 15 ani.
Ministrul a precizat că, în prezent, se așteaptă expirarea perioadei de apel de 10 zile, iar dacă nu există apel, consorțiul va fi invitat să semneze contractul.
Potrivit declarației sale, Comisia Europeană a confirmat că contractul de livrare a tuturor EMU-urilor cu un singur etaj va fi plătit integral în cadrul Planului de Redresare și Reziliență, iar suma rămasă va fi acoperită din fonduri de la bugetul de stat, în funcție de planul de livrare.
Noile trenuri ar trebui să fie livrate în termen de 28 de luni, ceea ce înseamnă mai mult de doi ani de la semnarea contractului, împingând livrarea la mijlocul anului 2027. În aceste condiții, valoarea exactă a finanțării proiectului rămâne incertă, deoarece fondurile din Planul de Redresare și Reziliență (RRP) sunt disponibile, dar trebuie să fie absorbite integral până în august 2026, conform acordului cu Comisia Europeană. Prin urmare, conform calendarului de livrare, ar exista un an în care achiziționarea trenurilor nu ar mai putea fi finanțată prin RRP, caz în care valoarea rămasă a trenurilor ar trebui să fie acoperită din fonduri de la bugetul de stat.
Planul de Redresare și Reziliență a prevăzut 559 de milioane de euro pentru achiziționarea noilor EMU cu un singur etaj.
„Comisia Europeană a declarat că, în cazul în care livrarea trenurilor este finalizată până la 31 august 2026, Planul de Redresare și Reziliență va finanța întregul contract, dar trenurile rămase de livrat vor fi finanțate de la bugetul de stat”, a spus ministrul.
Prin Planul de Redresare și Reziliență, 559 de milioane de euro au fost alocate pentru această licitație. Cu toate acestea, fondurile disponibile prin acest instrument sunt accesibile doar până în august 2026, în conformitate cu acordul cu Comisia Europeană. Prin urmare, fondurile trebuie să fie absorbite până la sfârșitul lunii august 2026.
Aspecte ale procedurii de licitație
Licitația pentru achiziționarea de trenuri electrice a întâmpinat o serie de probleme și întârzieri. Aceasta a fost lansată la începutul anului 2024, două companii fiind eliminate din procedură. În urma evaluării ofertelor, s-a ajuns la concluzia că aceste societăți nu au îndeplinit specificațiile tehnice necesare. În primăvara anului 2024, producătorii de material rulant Alstom, Pesa, Škoda și Stadler au fost invitați să își prezinte ofertele pentru acest contract, a cărui valoare a fost estimată la 1,1 miliarde de leva (553,5 milioane de euro, în prețuri curente). Este important de remarcat faptul că întregul proces de licitație s-a confruntat cu incertitudini și întârzieri considerabile.
Această incertitudine a influențat, de asemenea, structura de finanțare, dat fiind că fondurile din Planul de Redresare și Reziliență trebuie absorbite până în august 2026. Ca atare, finalizarea procesului de achiziții publice și livrarea ulterioară a trenurilor în termenul prevăzut sunt acum supuse unei examinări tot mai atente.
O altă problemă a fost retragerea Stadler din procedura de licitație, deoarece producătorul a câștigat mai multe contracte de material rulant în Bulgaria, ceea ce ar putea duce la probleme cu respectarea calendarului de livrare. Stadler a propus o ofertă de 642,5 milioane de leva (323,3 milioane de euro, în prețuri curente), cu un plan de livrare a trenurilor de 28 de luni. În plus, Stadler a solicitat, de asemenea, ministerului să rezilieze contractul pentru livrarea a 7 trenuri cu două etaje, finanțat, de asemenea, prin Planul de redresare și sustenabilitate.
În urma acestei decizii, Ministerul Transporturilor a atribuit contractul pentru trenuri companiei Pesa Bydgoszcz, clasată pe locul al doilea în topul celor mai bune oferte.
Pesa a depus o ofertă în valoare de 840 milioane de leva (422,7 milioane de euro), oferta Stadler a fost de 323 milioane de euro (dar s-a retras din procedură), iar cea a Skoda, de 768,9 milioane de leva (387 milioane de euro).
Este demn de remarcat faptul că consorțiul Bulemu a depus o plângere, afirmând că ofertele altor două companii nu au îndeplinit cerințele de contractare stabilite de autoritate și că termenul de livrare de 28 de luni este nerealist. Cu toate acestea, atribuirea contractului acestui consorțiu ar însemna și angajamentul său de a livra trenurile în conformitate cu cerințele procedurii (28 de luni). Cu toate acestea, în august 2024, Comisia pentru Protecția Concurenței (CPC) a decis că aceste motive sunt nefondate, ceea ce a dus la înaintarea cazului la Curtea Supremă Administrativă. Ministrul Transporturilor a solicitat personal respingerea plângerii.
Această evoluție evidențiază provocările juridice actuale și complexitatea procesului de achiziții publice. Implicarea Ministerului Transporturilor în acest stadiu subliniază natura critică a cazului, care ar putea avea un impact potențial asupra calendarului și execuției proiectului.
Cu toate acestea, în decembrie 2024, Curtea Supremă Administrativă a acceptat argumentele consorțiului, invalidând astfel decizia CPC. Cazul a fost trimis înapoi la Ministerul Transporturilor pentru a continua procedura de licitație în conformitate cu instrucțiunile obligatorii și cu dispozițiile legale.
Ministrul de atunci al Transporturilor a decis să nu continue procedura de achiziție din cauza termenelor strânse și limitate pentru absorbția fondurilor din Planul de Redresare și Reziliență. Ministrul a declarat că nu exista niciun producător capabil să livreze trenurile într-o perioadă atât de scurtă.
Noul și actualul ministru al Transporturilor a decis să reia procedura de achiziție pentru EMU-urile cu un singur etaj, intrând în negocieri cu producătorii și evaluând ofertele și propunerile acestora. Ca urmare, în decembrie 2024, ministrul a trimis scrisori Consorțiului Bulemu, Pesa și Stadler, solicitând confirmarea valabilității ofertelor lor. Cu toate acestea, Stadler a refuzat să continue, deoarece s-a retras din competiție, în ciuda faptului că a fost inițial selectat ca ofertant câștigător, în iulie 2024. În consecință, procedura a continuat doar cu consorțiul Bulemu și Pesa.
Reînnoirea materialului rulant
Bulgaria pune în aplicare un program de reînnoire a materialului rulant care include achiziționarea a 62 de trenuri și 18 locomotive de manevră cu baterie, cu o investiție totală de 3 miliarde de leva bulgare (1,5 miliarde de euro) până în 2027, finanțată din Planul Național de Redresare și Reziliență.
În septembrie 2024, Škoda a câștigat un contract pentru a livra Bulgariei 25 de rame electrice RegioPanter, cu o comandă fermă pentru 20 de rame electrice cu 4 vagoane. Pentru această licitație, Škoda a prezentat o ofertă de 511,4 milioane de leva (257,3 milioane de euro). Opțiunea a fost exercitată în noiembrie 2024. Conform contractului, care include, de asemenea, furnizarea de servicii de întreținere timp de 15 ani și formarea personalului, Škoda Group va livra trenurile în 2026. La această licitație, consorțiul BUL20EMU format din Alstom și RVP Invest a prezentat o ofertă de 659 de milioane de leva (331,6 milioane de euro).
Este important să subliniem faptul că problemele legate de achiziția de material rulant au fost în curs de desfășurare. Contractul pentru 20 de trenuri electrice push-pull, inclusiv furnizarea de servicii de întreținere, evaluat la 1,2 miliarde de leva BGN (603,8 milioane de euro), a atras atenția Comisiei Europene, care a inițiat o investigație aprofundată. Investigația a fost declanșată de preocupările privind efectele de denaturare a pieței generate de subvențiile străine, în urma unei notificări adresate Comisiei de către CRRC Qingdao Sifang Locomotive, în care se subliniau preocupările privind procedura de licitație lansată de Bulgaria. Înainte de decizia Comisiei, în februarie 2024, Talgo a anunțat că a înaintat o propunere autorităților bulgare, care au intrat în negocieri cu producătorul spaniol pentru livrarea a 20 de rame interurbane push-pull.
Bulgaria a prezentat un plan ambițios de modernizare și reînnoire a materialului rulant pentru serviciile de călători în următorii ani, ca parte a eforturilor sale mai ample de îmbunătățire a eficienței și durabilității rețelei sale feroviare. Această inițiativă este axată pe înlocuirea trenurilor învechite cu modele noi, mai eficiente din punct de vedere energetic, care pot răspunde mai bine nevoilor pasagerilor, pot spori fiabilitatea serviciilor și pot contribui la reducerea emisiilor de carbon în sectorul transporturilor.
Articol preluat de pe RailwayPRO.com