Bulgaria primeste finantare UE de peste 400 milioane euro

Uniunea Europeana a anuntat ca va aloca Bulgariei, din Fondul de Coeziune, o finantare de 471,5 milioane euro, pentru dezvoltarea sectiunii de cale ferata intre orasele Elin Pelin si Kostenets, in vestul tarii. Aceasta sectiune este parte a liniei de cale ferata ce leaga doua orase mari din Bulgaria, capitala Sofia si Plovdiv, situate pe Coridorul TEN-T Orient/East Med. Odata ce lucrarile vor fi finalizate pe linia Sofia – Plovdiv, pasagerii vor putea circula intre cele doua orase in mai putin de 80 de minute, la o viteza de 160 km/h.

In cadrul proiectului Sofia – Plovdiv, prin programul de finantare 2007 – 2013 suma alocata pentru sectiunea Septemvri-Plovdiv a fost de 100 milioane euro, de asemenea din Fondul de Coeziune. In prezent, si sectiunea Kostenets-Septemvri beneficiaza de finantare, in valoare de 151,5 milioane de euro, prin intermediul Mecanismului Conectarea Europei (Connecting Europe Facility).

„Un transport feroviar unitar atat pentru pasageri cat si pentru marfuri va spori dezvoltarea regionala in Bulgaria si va contribui la crearea unei economii competitive si cu un consum scazut de energie in regiune, pentru urmatoarele generatii. Ma bucura faptul ca Fondul de Coeziune poate contribui la aceste obiective”, a precizat Corina Cretu, Comisarul European pentru Politica Regionala.