Bulgaria pregateste noi licitatii pentru modernizarea infrastructurii

Bulgaria NRICPresedintele Autoritatii Administrative din Bulgaria a Programului Operational „Transport si Infrastructura de Transport (OPTTI), Galina Vasileva, a anuntat ca urmeaza sa fie lansate noi licitatii pentru proiecte de infrastructura feroviara in cadrul programului. „In curand, asteptam lansarea mai multor licitatii pentru proiecte feroviare implementate de catre Compania Nationala de Infrastructura Feroviara”, a declarat Vasileva. Compania este cel mai mare beneficiar al Programului si trebuie sa implementeze proiecte in valoare de peste 1 miliard de euro, din care 673 de milioane de euro va fi finantarea conform programului OPTTI si peste 400 de milioane de euro vor fi alocati prin Mecanismul de Interconectare a Europei.
Procedurile care urmeaza vor fi pentru proiectarea si instalarea sistemelor de semnalizare de-a lungul liniei Plovdiv-Burgas, reconstructia liniilor din Gara Centrala din Sofia, repararea caii de rulare si a catenarei in Gara Centrala din Sofia – Voluyak, modernizarea sectiunii feroviare Elin Pelin-Kostenets cu o lungime de 52 de km si a sectiunii Kostenets-Septemvri, cu o lungime de aproximativ 25 de km. Conform OPTTI, exista sase proiecte prioritare de transport reprezentand 89% din bugetul total. Aceste proiecte includ faza a doua a proiectului de reabilitare a liniei Plovdiv-Burgas cu o valoare estimata la 350 de milioane de euro si modernizarea liniei Elin Pelin-Kostenets cu o valoare de 460 de milioane de euro.
Reamintim ca la sfarsitul lui martie, Ministrul Transporturilor, Hristo Alexiev, a anuntat ca prima faza a proiectului de reabilitare a liniei Plovdiv – Burgas a fost finalizata. „In maxim 5 ani, ruta de la granita cu Serbia prin Plovdiv catre Burgas va fi complet modernizata, interoperabila si in conformitate cu standardele europene”, a declarat ministrul.
In plus, conform Programului Operational „Transport si Infrastructura de Transport”, vor fi modernizate sectiunile feroviare dintre Skutare si Mihaylovo si vor fi construite sistemele de semnalizare si telecomunicatii pe intreaga ruta dintre Plovdiv si Burgas, a explicat ministrul. De asemenea, Programul OPTTI prevede 7 milioane de leva (3,57 milioane de euro) pentru modernizarea statiei de cale ferata Stara Zagora si, de asemenea, modernizarea statiilor Chirpan si Nova Zagora.