sâmbătă, septembrie 30, 2023
spot_imgspot_img

Bulgaria cumpără material rulant de 1,4 miliarde euro din fonduri europene

Ministerul Transporturilor, Tehnologiei Informației și Comunicațiilor din Bulgaria lansează o cerere de ofertă pentru material rulant în valoare de 2,8 miliarde BGN fără TVA (1,4 miliarde EUR).

Câștigătorii celor patru licitații vor trebui să furnizeze 35 de EMU cu un singur etaj și 7 EMU cu etaj dublu, 20 de locomotive de tracțiune și 18 locomotive de manevră, să asigure personalul de tren și să asigure mentenanța timp de 15 ani. Finalizarea este programată pentru lunile iunie și iulie, iar livrarea materialului rulant este prevăzută în 2-3 ani.

Material rulant finanțat din fonduri UE

Toate achizițiile vor fi finanțate de UE în cadrul Planului de Redresare și Reziliență pentru Bulgaria adoptat anul trecut și de la bugetul țării. Viitorul proprietar al noului material rulant, Ministerul Transporturilor, îl va închiria operatorului național BDZ în baza unui contract de servicii pentru pasageri.

Consultarea privind licitațiile a fost finalizată în luna iulie a anului trecut și, potrivit ministerului, 32 de companii și-au depus ofertele. Alături de giganți globali precum CRRC, Alstom, Siemens Mobility, Stadler Rail, CAF și Hyundai Rotem, au decis să concureze și spaniolii de la Talgo, cehii de la Skoda și CZ Loko, polonezii de la Pesa și FPS, croații de la Koncar, bulgarii de la Express Service și Vossloh Locomotives (parte a CRRC).

Cea mai mare licitație are o valoare de peste 1,2 miliarde de BGN fără TVA (613,6 milioane de euro). Câștigătorul acesteia ar trebui să livreze 20 de trenuri de împingere-tracțiune proiectate pentru o viteză maximă de 200 km/h. Pe lângă o locomotivă și un vagon de personal, jumătate dintre trenuri vor avea cel puțin patru vagoane intermediare și 300 de locuri, iar celelalte zece vor avea cel puțin cinci vagoane intermediare și cel puțin 360 de locuri. Se subliniază faptul că cel puțin 10% din locuri ar trebui să fie adaptate pentru pasagerii cu handicap. Ușile de intrare vor avea un sistem automat de numărare a pasagerilor care va furniza date statistice unui server central de comunicare. Materialul rulant trebuie să permită operarea în unități multiple a două garnituri de tren (minimum 12 vagoane).

Două licitații prevăd furnizarea de EMU pentru serviciul suburban. Cea mai mare dintre acestea, în valoare de peste 1,1 miliarde BGN fără TVA (562,4 milioane EUR), vizează furnizarea a 35 de EMU cu un singur etaj. Specificațiile tehnice prevăd o viteză maximă de 160 km/h și cel puțin 200 de locuri. În cadrul celeilalte licitații, vor fi livrate șapte EMU cu două etaje pentru 410,5 milioane BGN fără TVA (209,6 milioane EUR). Cu o viteză maximă de până la 160 km/h, acestea vor putea găzdui cel puțin 300 de pasageri pe scaune. Câștigătorul celei de-a patra licitații ar trebui să furnizeze 18 locomotive electrice de manevră pentru aproximativ 93 milioane BGN fără TVA (47,5 milioane EUR).

Ultimele Articole