spot_img
miercuri, mai 25, 2022
spot_img

Bulgaria construiește cel mai lung tunel feroviar din Balcani. În România cel mai lung tunel stă închis

Bulgaria construiește cel mai lung tunel feroviar din Balcani. Tunelul face parte dintr-una din cele mai importante linii de transport din țara vecină.

Tunelul Teliu, cel mai lung din România, stă năpădit de buruieni. Reconstrucția unui viaduct învecinat va duce la deschiderea tunelului.

Ministrul Transporturilor din Bulgaria, Georgi Todorov, a anunțat zilele trecute începerea construcției celui mai lung tunel feroviar cu două galerii din peninsula balcanică și din Bulgaria. Tunelul va avea o lungime de 6,8 kilometri, costând aproximativ 300 de milioane de euro și face parte din modernizarea mai largă a liniei de la capitala Sofia la Marea Neagră, Coridorul european nr. VIII.


O prioritate internă și europeană

Modernizarea liniei de cale ferată Trakia care leagă Sofia de Burgas a fost în curs de desfășurare în ultimii 15 ani și urmează să fie finalizată în 2030. Aceasta este una dintre cele mai importante linii de transport din țară, deoarece rulează de la est la vest și face parte din a rețelei de transport TEN-T UE. Conectează Sofia cu Istanbulul și orașul port Burgas de pe Marea Neagră, cu un culoar de transport începând de la Hamburg și Bremen. Acest lucru îl face una dintre cele mai importante rute între Europa Centrală și Mediterana de Est. Porțiunea de 20 de kilometri dintre Elin Pelin și Vakarel este una dintre cele mai dificile părți ale întregii rute, iar tunelul va sfârși prin a absorbi o mare parte din investiție.
În același timp, noua linie va putea suporta viteze de până la 160 de kilometri pe oră pentru transportul de pasageri și 120 pentru transportul de marfă, reducând considerabil timpul de călătorie și permițând mai mult trafic pe linie. Ministrul Georgi Todorov a fost citat într-un comunicat de presă, spunând: „Provocările tehnice și operaționale pentru constructor sunt extrem de mari, deoarece acest lot este cel mai dificil din întreaga secțiune”. Fondurile au fost asigurate prin programul operațional al UE „Transport și infrastructură de transport”.
Citește aici o istorie interesantă a tunelurilor feroviare din România. Cum cel mai lung tunel actual din România stă nefolosit și cum România va avea peste câțiva ani cel mai lung tunel feroviar din Balcani, cu 100 de metri mai lung decât cel din Bulgaria. (D.C.)

Ultimele Articole