Bulgaria anunta modernizarea a sase gari pe linia Sofia-Burgas

29 noiembrie 2018

Ministrul bulgar al transporturilor, Rossen Jeliazkov, a anuntat planurile de modernizare a sase gari importante de-a lungul liniei de cale ferata Sofia-Burgas. Modernizarea garilor face parte din a doua faza a proiectului de modernizare a liniei Sofia-Burgas cu o valoare totala de 320 de milioane de euro.
Gara Nova Zagora va fi si ea modernizata in cadrul proiectului. Garile Iskar, Kazichene, Poduyane si Karnobat vor fi complet renovate.
Recent, UE a anuntat alocarea sumei de 293 de milioane de euro prin Fondul de Coeziune pentru modernizarea liniei Plovdiv – Burgas. In prezent, limitele de viteza pe linie variaza intre 50 si 80 km/h, iar dupa realizarea lucrarilor de reconstructie, trenurile pot atinge o viteza de pana la 160 km/h.
Anuntul a fost facut in timpul prezentarii reconstructiei garii Stara Zagora in valoare de 11 milioane de leva (5,6 milioane de euro). „Fondurile vor fi alocate pentru o cladire complet noua, cu sistemul de telecomunicatii corespunzator, dar si pentru reabilitarea peronului si a zonei adiacente”, a declarat ministrul.
„Infrastructura este modernizata cu resurse financiare semnificative si implicare europeana. Pana in prezent, in cadrul exercitiilor financiare finalizate sau in desfasurare au fost investite aprox. 6 miliarde de leva (3 miliarde de euro) in infrastructura. Urmatorul exercitiu financiar nu prevede mai putine fonduri si are ca scop dezvoltarea unui transport durabil si rapid in Europa, ceea ce calea ferata poate oferi”, a explicat Jeliazkow.