luni, februarie 24, 2025
spot_img

Bugetul Transporturilor sare de 5% din PIB în 2025. Rezultatele însă lipsesc pe calea ferată

Bugetul Transporturilor va crește în acest an cu 20%, spune ministrul Finanțelor, udemeristul Tanczos Barna. Rezultatele însă lipsesc pe calea ferată.

Printre altele, sporul de bani va contribui la ”reabilitatea căilor ferate” spune ministrul. Creșterea de 20% semnifică o depășire certă a pragului de 5% din PIB. În timp ce anul trecut bugetul MT a fost de 89 de miliarde de lei, creșterea de 20% îl va aduce la 106,8 miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproape 6% din PIB (PIB de 1.768 miliarde lei în 2024), aceasta însă fără a lua în considerare creșterea PIB nominal din acest an estimată până la 2,6% (estimări ING Bank).

Oricum, la nivelul sectorului feroviar anunțul ministrului de Finanțe nu spune mare lucru, nici pentru salariile ceferiștilor limitate de Ordonanța Trenuleț și de politicile austere ale ministerului, nici pentru proiectele de infrastructură. Focusul pică în viziunea Guvernului pe autostrăzi, domeniu în care sunt multe proiecte începute și care aduc voturi. Apoi, banii suplimentari vor ajunge probabil la acoperirea găurilor importante avute de mai toate companiile din domeniu, și anume Metrorex, CFR Călători, CFR SA, CFR Marfă și pentru finanțarea Carpatica Feroviar.

Bugetul Transporturilor e important

Pe calea ferată rezultatele pozitive lipsesc însă dincolo de timide creșteri de viteză ale trenurilor de călători pe porțiuni scurte. Pe porțiunile în reparație trenurile circulă mai încet sau sunt rerutate pe alte trase spre disperarea operatorilor care plătesc TUI mai mare, liniile secundare sunt desființate, lăsând fără opțiune de staționare sau retragere trenurile de marfă la trecerea celor de călători. Accidentele feroviare sunt frecvente, ducând la blocaje de ordinul orelor ale traficului din zonă.

Revenind la anunțul ministrului de Finanțe, bugetul pe 2025 prevede o reducere a cheltuielilor statului, urmând să fie diminuate bugetele Administrației Prezidențiale, Senatului și Camerei Deputaților, dar și realizate investiții masive în îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor publice, fiind pe creștere bugetele ministerelor Educației, Transporturilor, Sănătății și Mediului, a anunțat, marți seara, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

„Bugetul pe 2025 – un stat mai suplu și investiții masive. Am prezentat proiectul de buget în Coaliție și am avut primele discuții cu partenerii de guvernare. Am agreat că statul trebuie să reducă, în primul rând propriile cheltuieli. Astfel, bugetul Administrației Prezidențiale scade cu 10%, bugetul Senatului cu 5% și bugetul Camerei Deputaților cu 9%. În schimb, investim în viitor, în îmbunătățirea infrastructurii și a serviciilor publice. Bugetul pentru educație crește cu 10%, Ministerul Transporturilor va avea cu 20% mai mulți bani, Ministerul Sănătății va avea un buget mai mare cu 50% față de 2024, și Ministerul Mediului o creștere de 51%”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

El a subliniat că banii alocați vor asigura continuarea investițiilor la autostrăzile Sibiu-Pitești, Sibiu-Făgăraș, Focșani-Bacău, Ploiești-Buzău, Buzău-Focșani și reabilitarea liniilor de cale ferată.

De asemenea, vor beneficia de fonduri proiectele de construcție a spitalelor regionale de urgență Craiova, Iași și Cluj, și vor fi avea investiții semnificative în sisteme de apă și canalizare, cât și în centrele de colectare selectivă a deșeurilor.

Bugetul va susține și Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar și digitalizarea universităților, dar și construcția de campusuri pentru învățământul dual.

„Așa cum am promis, România va avea un buget cumpătat, prin care punem statul la dietă, care va asigura plata salariilor și pensiilor, investiții masive în economie și fonduri consistente pentru dezvoltarea localităților”, a spus Tanczos Barna.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole