luni, aprilie 15, 2024
spot_img

EXCLUSIV. Bugetul CFR Călători pe 2024: pierderile depășesc un miliard de lei

Bugetul CFR Călători pe 2024 se află deja la a doua variantă și încă se lucrează la el. Club Feroviar vă prezintă principalele prevederi din proiectul de buget de venituri și cheltuieli al operatorului feroviar de stat. În premieră, pierderile societății depășesc un miliard de lei.

Salarii majorate potrivit Contractului Colectiv de Muncă încheiat la finele anului trecut și subvenție în scădere. Aceste două elemente luate împreună le dau bătăi de cap responsabililor SNTFC CFR Călători, care zilele acestea lucrează la întocmirea proiectului de buget pe acest an.

Club Feroviar a aflat principalii indicatori ai proiectului, aflat deja la a doua variantă, în condițiile în care data limită de înaintare a lui a fost stabilită pentru 12 februarie (lunea viitoare). Dacă în prima versiune pierderile societății erau previzionate la 924 de milioane de lei, acum ele au trecut pragul psihologic de un miliard de lei, echivalentul a peste 205 milioane de euro.

Scade drastic nivelul subvenției de la stat

Dar să luăm pe rând fiecare indicator prezentat în proiect. La capitolul venituri totale figurează suma de 2,75 miliarde de lei, care reprezintă doar 93% din nivelul realizat (preliminat) la 31 decembrie 2023, de aproape 2,95 miliarde de lei.

Scăderea veniturilor totale este cauzată în cea mai mare parte de nivelul subvenției, care pentru anul în curs este previzionat la valoarea de 1,11 miliarde de lei, ceea ce înseamnă doar 70% din cea acordată în 2023, de aproape 1,58 miliarde de lei.

Ceea ce mai ”domolește” puțin scăderea abruptă a veniturilor totale este creșterea previzionată a sumelor provenite din încasarea contravalorii biletelor și a altor facilități decontate de statul român. Concret, la capitolul ”Venituri din transportul de călători” figurează suma de 1,454 miliarde de lei, în creștere cu 23% față de nivelul consemnat anul trecut, de 1,186 miliarde de lei. Însă aici avem de-a face cu blana ursului din pădure, pentru că nimeni nu poate garanta că nivelul veniturilor din bilete și facilități de călătorie va fi cel estimat.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Cheltuielile cu salariile cresc cu 38% în bugetul CFR Călători pe 2024

Situația ”dă cu virgulă” atunci când studiem capitolul de cheltuieli din bugetul CFR Călători pe 2024. Cheltuielile totale ale operatorului feroviar de stat s-au ridicat la finele anului trecut la 3,131 miliarde de lei. Ei bine, pentru acest an nivelul lor este prevăzut la 3,744 miliarde de lei, în creștere cu 21%.

Să vedem de unde provine această majorare semnificativă. Cheltuielile cu plata tarifului de utilizare a infrastructurii (TUI) cresc de la 497,322 milioane de lei la 587 milioane de lei, ceea ce înseamnă un plus de 18%. Recent, CNCF CFR SA a majorat nivelul TUI în medie cu 15%.

Dar nu de aici provine impactul major asupra cheltuielilor totale, ci de la cheltuielile de personal, care cresc cu 36%, până la valoarea de 1,325 miliarde de lei. Din acestea, chletuielile cu salariile se vor majora cu 38%, de la 1,188 miliarde de lei în 2023 la 1,645 miliarde de lei în anul curent. Amintim că la mijlocul lunii trecute sindicaliștii au încheiat un nou Contract Colectiv de Muncă cu administrația CFR Călători, care prevede majorări substanțiale de salarii, așa cum am scris la vremea respectivă. Și sumele aferente contractului de mandat cresc, însă doar cu 10% față de nivelul din 2023, ajungând la 1,5 milioane de lei.

Pierderi de peste 200 de milioane de euro. Se prefigurează reeditarea scenariului din 2023

Trăgând linie, rezultatul preliminat al exercițiului financiar se dezvăluie a fi unul îngrijorător: pierderile societății vor depăși pragul de un miliard de lei la finele acestui an, mai exact 1,026 miliarde de lei. Este o creștere de 464% față de valoarea consemnată la 31 decembrie 2023, de ”numai” 184 milioane de lei.

În atari condiții, este greu de crezut, spre imposibil, că bugetul CFR Călători pe anul în curs va trece în această variantă de filtrul Ministerului Finanțelor. Este foarte posibil să asistăm la o reeditare a situației din 2023, când bugetul societății a fost aprobat abia la mijlocul lunii noiembrie.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole