spot_img
sâmbătă, martie 25, 2023
spot_img

Bugetul Bucureștiului pe 2022 a fost aprobat. Puțini bani pentru transportul public

Consilierii generali au votat luni bugetul Bucureștiului pe 2022, care prevede venituri în valoare de 5,755 miliarde de lei, aproape egale cu cele cuprinse în bugetul pe anul trecut.

”Bugetul Capitalei pe 2022 a fost votat. Mulțumesc grupurilor politice ale USR, PNL și PMP pentru votul favorabil din ședința de azi a Consiliului General, pentru că au înțeles prioritățile momentului și importanța solidarității. E adevărat, mi-aș fi dorit și ne-am fi dorit un buget mai mare, mai cuprinzător, din care să putem finanța mai multe dintre proiectele necesare Bucureștiului. Cu toate acestea, bugetul pe 2022, așa cum e el, ne permite să continuăm câteva proiecte de infrastructură (printre ele Prelungirea Ghencea, modernizarea rețelei de termoficare), să reparăm trotuare și să refacem marcajele rutiere, să continuăm să subvenționăm materialele sanitare ale spitalelor, să plătim subvențiile pentru transport public și termoficare la un nivel similar cu cel din 2021 și să achităm în continuare o serie de datorii rămase din perioada 2016-2020”, a scris luni seara, pe pagina sa de Facebook, primarul general Nicușor Dan.Subvenția pentru transportul în comun rămâne staționară în bugetul Bucureștiului pe 2022

În acest an, subvenția pentru transportul în comun a fost bugetată la 983 de milioane de lei.

În bugetul pe anul trecut, ea a fost stabilită inițial la 800 de milioane de lei, iar apoi a fost suplimentată cu suma de 200 de milioane de lei, la rectificarea de la finele lunii septembrie. Atunci, primarul general Nicușor Dan propusese 388 de milioane de lei, însă suma a fost tăiată aproape la jumătate prin votul consilierilor.

În afară de subvenție, transportul în comun are alocată pentru acest an suma de 245,95 milioane de lei (echivalentul a aproximativ 50 de milioane de euro), față de 692,91 milioane de lei – realizată la 31 decembrie 2021. Din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) va proveni suma de 122,23 milioane de lei.

La capitolul investiții, în continuare suma este la jumătate față de cea cheltuită anul trecut – 145,5 milioane de lei comparativ cu 301,89 milioane de lei. Pentru modernizarea și dotarea liniei de tramvai 41 este prevăzută suma de 119 milioane de lei. De asemenea, pentru modernizarea liniei de tramvai pe Bulevardul Vasile Milea, între intesecția cu Bd Timișoara și benzinăria OMV, este alocată suma de 26,41 milioane de lei.

La capitolul ”Obiective de investiții noi”, suma este ridicolă, de doar 4,97 milioane de lei, destinată în totalitate modernizării peroanelor de pe linia tramvaiului 41. Mai este prevăzută la capitolul ”Alte cheltuieli de investiții” suma de 95,47 milioane de lei, din care 31,57 milioane de lei sunt destinați achiziționării a 10 km de șină de tramvai.

Mai multe despre Bugetul Primăriei Capitalei pe anul în curs puteți citi AICI.

Ultimele Articole