Budapesta semneaza contractul pentru reabilitarea sectiunii nordice a M3

Municipalitatea din Budapesta a semnat contractele pentru reabilitarea secţiunii nordice a liniei de metrou M3. Conform primarului Tarlós István, guvernul este pregătit să aloce 137,5 milioane de forinti (449.581 de euro) in cazul in care UE nu va oferi cofinantare. Proiectul include renovarea tuturor statiilor de-a lungul sectiunii nordice, dar si reconstructia liniei, lucrari la tuneluri si reabilitarea echipamentelor de siguranta. Swietelsky Vasúttechnikai Kft. a castigat un contract in valoare de 47,8 miliarde de forinti (156,3 milioane de euro) pentru constructia liniei de cale ferata, lucrari de realizare a tunelurilor, precum si livrarea echipamentelor de siguranta si a sistemului central de dispecerizare. Pana in 2020, compania ar trebui sa finalizeze toate lucrarile necesare pentru intreaga sectiune cu o lungime de 17,1 km.
Conform contractului in valoare de 24,2 miliarde de forinti (78,8 milioane de euro) semnat cu divizia locala a companiei austriece Strabag, Strabag Építőipari Zrt, contractorul va realiza lucrari de renovare la 6 statii: Újpest-Központ, Újpest-Városkapu, Gyöngyösi utca, Forgách utca, Árpád híd si Dózsa György út. Pana in toamna lui 2018, compania trebuie sa finalizeze toate lucrarile necesare, iar sectiunea trebuie pusa in operare pana la sfarsitul lui 2018.
In curand, Budapest Transport Privately Held Corporation (BKV) va lansa o noua licitatie pentru renovarea statiilor pe segmentul median si cel sudic al liniei. Licitatia este a treia organizata de BKV dupa ce compania a decis ca ofertele depuse in cadrul celorlalte doua licitatii sunt nerealiste, ceea ce inseamna ca numai lucrarile pe sectiunea nordica vor incepe in viitorul apropiat.
Planurile initiale presupuneau finalizarea reabilitarii liniei 3 in 2019, insa din cauza intarzierilor repetate, acest termen nu poate fi respectat.
M3 este cea mai lunga linie de metrou din capitala Ungariei care se intinde pe directia nord-sud, paralela cu Dunarea pe partea dinspre Pesta.