Bucuresti: Planul Integrat de Calitate a Aerului pune accent pe transportul public

Planul Integrat de Calitate a Aerului, care urmeaza sa fie supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti, prevede si o serie de masuri pentru imbunatatirea calitatii transportului public.

Potrivit Planului, in zona centrala a Bucurestiului ar urma sa fie implementat un proiect integrat pentru gestionarea traficului, vizand restrictionarea accesului auto, precum si introducerea unui sistem de transport public. Acest sistem de transport public (linia verde) ar urma sa lege zonele de interes administrativ-institutionale din centrul capitalei (primarii de sector, PMB, ministere, Palatul Parlamentului, statii de metrou, parcari subterane si administratii financiare). Planul Integrat de Calitate a Aerului prevede de asemenea utilizarea sistemului de semaforizare inteligenta in vederea restrictionarii si redistribuirii accesului in/din perimetrul delimitat in interiorul zonei centrale.

Alte masuri propuse vizeaza imbunatatirea calitatii transportului public in tot Bucurestiul. Primaria este astfel in curs de finalizare a licitatiei pentru achizitionarea a 400 de autobuze noi, Euro 6, si a prevazut bani in buget pentru achizitia a 100 de troleibuze, 100 de tramvaie si a 42 de autobuze electrice. “Totodata, se are in vedere si modernizarea, reabilitarea si extinderea retelei de transport electric (tramvaie). Conform studiilor, prin implementarea acestor masuri, numarul de calatori care utilizeaza transportul public va creste cu 30%”, se arată în comunicatul Primariei Bucuresti.

O alta masura propusa este modernizarea si extinderea arterelor de circulatie, dar si crearea de benzi unice dedicate transportului public si vehiculelor de interventie, in acest sens luandu-se in calcul realizarea a 8,4 km de banda unica.

Se are in vedere si realizarea de facilitati park & ride la statiile cheie de transport public si statii de transport intermodale tren-autobuz/metrou. Intr-o prima etapa, Metrorex va construi o statie intermodala la noua statie de metrou Straulesti de pe Magistrala 4, iar ulterior PMB va construi trei statii intermodale: la Pantelimon Vergului (la noul terminal intermodal de la capatul tramvaielor 14 si 55), la Prelungirea Ghencea Domnesti (la viitorul terminal intermodal de pe DNCB Domnesti), pe Sos. Berceni (la statia de metrou Dimitrie Leonida).

Planul Integrat de Calitate a Aerului prevede si realizarea de piste pentru biciclete, crearea de statii de inchiriere pentru biciclisti si parcari pe traseele nou create.