Bucuresti incearca sa devina un oras “smart”

Primaria Bucuresti a lansat, în testare, patru aplicaţii mobile: infoSTB (transport public), Parking, Social alert și Trafic alert. Prima aplicație este pentru informații privind circulația mijloacelor de transport în comun, a doua este pentru plata online sau prin SMS a parcărilor (și în viitor, pentru a vedea dacă sunt locuri libere), a treia pentru a reclama probleme din trafic, iar ultima pentru a sesiza persoanele aflate în dificultate.

InfoSTB – Ajungem împreună la destinaţie

Aplicaţia permite călătorului să găsească o rută optimă în Bucureşti folosind transportul public în comun şi informaţiile aferente acelei rute: staţiile STB şi localizarea mijloacelor de transport, împreună cu datele depre timpii de aşteptare şi de parcurs, dar şi să vizualizeze pe hartă traseul fiecărei linii STB în parte.

Pentru alegerea unei rute, utilizatorul introduce locurile de “Plecare” şi “Sosire”, selectează alte detalii (de exemplu, distanţa maximă pe care doreşte să o parcurgă), activează butonul “Căutare” şi primeşte rezultatele căutării: rutele propuse de aplicaţie pentru căutarea efectuată. Platforma va reda variante de rute după criteriul “cea mai mică durată de parcurgere a rutei”. Pentru fiecare dintre rutele propuse, utilizatorul va vedea o serie de detalii despre timpii de parcurs (cu mijloace STB şi pe jos, dacă este cazul, între diferite staţii), liniile STB recomandate şi tipul călătoriei (cu autobuz, troleibuz, tramvai), denumirea staţiilor şi orele de plecare/sosire; ora de sosire la destinaţie, numărul de schimbări, numărul de staţii etc. Interfaţa aplicaţiei este disponibilă în română şi engleză.

La cea mai recentă actualizare a aplicaţiei au fost adăugate caracteristici precum posibilitatea ca, după iniţierea unei anumite rute, utilizatorul să vadă în timp real mijlocul de transport aşteptat si primirea unei “alerte de coborâre” înainte de ultima staţie de pe traseul ales.

Aplicaţia foloseşte datele transmise de echipamentele GPS/GSM4G instalate pe 1.440 de mijloace de transport în comun utilizate de STB, precum şi pe noile autobuze achiziţionate şi este disponibilă pentru telefoane mobile cu sistem de operare iOS sau Android.