spot_img
duminică, noiembrie 27, 2022
spot_img

GALERIE FOTO. S-a semnat contractul pentru achiziția a 100 de tramvaie Astra la București

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat marți contractul de achiziție a 100 de tramvaie fabricate de Astra Vagoane Călători Arad, destinate Societății de Transport București. Pentru modernizarea infrastructurii nu sunt încă bani în bugetul Primăriei.

Adrian Bărbulescu

La ceremonia de semnare a fost prezent primarul general Nicușor Dan, oficiali ai Astra Vagoane și ai STB. Tramvaiele noi au 36 de metri, podeaua coborâtă integral şi cinci uşi duble. Contractul include, de asemenea, piesele de schimb, consumabilele, serviciile de punere în funcţiune, servicii de întreţinere, service şi remedierea defecţiunilor pe perioada garanţiei. Totodată, câştigătorul va asigura şi şcolarizarea personalului care va opera tramvaiele. În licitație Astra Vagoane a fost asociată cu CRRC Sifang.

100 de tramvaie Astra la București, pentru 840 milioane de lei

Contractul pentru achiziția celor 100 de tramvaie se ridică la valoarea de 840 milioane de lei, iar vehiculele au o garanție de șapte ani de zile acordată de producătorul arădean. Ele vor circula pe opt linii de tramvai din Capitală, aferente a tot atâtea subcontracte.

Primarul general nu a ratat ocazia de a mai lansa un atac la predecesoarea sa, Gabriela Firea, pe care însă nu a nominalizat-o. ”Dacă fost administrație nu se încăpățâna să dea acest contract, nelegal, unei firme turcești (Durmazlar – n.red.), am fi avut primul tramvai încă din august 2020”, a spus Nicușor Dan. El a precizat că, în noile condiții, primul tramvai nou fabricat de Astra Vagoane Călători va sosi la București în august anul viitor.

Nu sunt bani pentru modernizarea infrastructurii

În schimb, în bugetul Primăriei Capitalei nu sunt bani și pentru modernizarea căii de rulare de pe liniile 40 și 55, așa cum prevede contractul de finanțare europeană nerambursabilă.

Din cei aproximativ 150 km de linie de tramvai, cât sunt în București, au mai rămas de modernizat 50. Iar costul modernizării unui kilometru de linie de tramvai se ridică la aproximativ șapte milioane de euro.

Noi termene pentru Prelungirea Ghencea, Terminalul Granitul și Pasajul Doamna Ghica

Surse din cadrul Municipalității au avansat și noi termene pentru reluarea lucrărilor la obiectivele de investiții aflate în curs de desfășurare.

Astfel, în patru sau cinci săptămâni vor fi reluate lucrările la modernizarea arterei Prelungirea Ghencea și la Pasajul Doamna Ghica. Cât despre Terimnalul Multidodal Granitul (la Cora Pantelimon, care include și bucla de întoarcere a tramvaielor), acest va fi gata în termen de două luni de zile, au precizat sursele citate. ”Acolo constructorii lucrează pe banii lor, avem să le dăm vreo 40 milioane de lei. Însă suntem optimiști că se va găsi un mecanism financiar prin care să se regleze această chestiune”, au concluzionat sursele.

Ultimele Articole