spot_img
vineri, ianuarie 21, 2022
spot_img

BREAKING. Primăria București pierde la Curtea de Apel procesul contra Astra Vagoane

UPDATE. După pronunțare, Primăria București a remis următorul comunicat: „Referitor la procedura de achiziție a 100 de tramvaie, Curtea de Apel a respins azi plângerea Societății Astra Arad, precum și apărările Municipalității în aceasta cauză. Decizia este definitivă. Se asteaptă şi motivarea pentru a afla instrucţiunile dispuse de instanţă. Între timp, Primăria Capitalei va constitui de urgenţă comisia de evaluare, având în vedere că s-a menţinut soluţia pronunţată de CNSC, prin care s-a dispus reluarea procedurii de la un anumit punct, impunându-se reevaluarea anumitor aspecte.Vom reveni cu amănunte după comunicarea motivării Curţii de Apel. Pentru Primăria Capitalei principala urgenţă este semnarea contractului de achiziţie a celor 100 de tramvaie cu ofertantul care va fi declarat câştigător în urma respectării celor dispuse de instanţe, pentru a putea fi utilizate fondurile europene acordate pentru acest proiect.

Curtea de Apel a menținut miercuri decizia CNSC privind licitația de tramvaie organizată de către Primăria București, instituție care a ținut morțiș să scoată câștigător al licitației pe producătorul turc Durmazlar, în pofida neregularităților. Primăria București pierde la Curtea de Apel procesul contra Astra Vagoane.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Primăria București pierde la Curtea de Apel procesul contra Astra Vagoane scandal în tramvaiul 21

„Respinge cererea de acordare a accesului la dosar. Respinge plângerile, ca neîntemeiate. Definitivă. Pronunţată azi, 24 iunie 2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, spune decizia de miercuri.

Potrivit portalului de justiție, obiectul dosarului a fost „litigiu privind achiziţiile publice – contestaţie atribuire dec.cnsc 2253/c9/2442/11/12/2019”.

Decizia CNSC din luna decembrie

Decizia de atribuire de la licitația pentru tramvaie organizată de Primăria Capitalei, prin care turcii de la Durmazlar au fost desemnați câștigători, a fost anulată de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. De asemenea, Primăria va trebui să-i plătească societății Astra Vagoane Călători cheltuielile cu avocații.

”În temeiul art. 26 alin. (2) și (5) din Legea nr. 101/2016, pentru considerentele evocate în motivarea prezentei, admite, în parte, contestația formulată de Astra Vagoane Călători SA, în contradictoriu cu Municipiul București, și anulează adresele de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire nr. 3307/04.11.209 și 3308/04.11.2019 și raportul procedurii de atribuire nr. 3297/04.11.2019”, se arăta în Decizia CNCS obținută în exclusivitate de Club Feroviar.

CNSC a obligat Primăria Municipiului București la reevaluarea ofertei Durmazlar Makia Sanayi Ve Ticaret Aș, în termen de 20 de zile de la primirea deciziei. De asemenea, CNSC obligă Primăria Capitalei la plata sumei de 35.000 de lei către Astra Vagoane Călători SA, reprezentând cheltuielile cu avocații: ”În temeiul art. 26 alin. (9) din lege, admite solicitarea contestatoarei privind plata cheltuielilor efectuate în cursul soluționării contestației și obligă Municipiul București la plata către Astra Vagoane Călători a sumei de 35.000 lei, reprezentând onorariu avocat.

Decizia CNCS este obligatorie pentru părți, dar împotriva ei s-a putut formula plângere în termen de zece zile lucrătoare de la comunicare.

Turcii nu au contestat, dar a făcut-o Primăria Generală în locul lor

După nici o lună de zile, Primăria Municipiului București, condusă de Gabriela Firea, a făcut o plângere la Curtea de Apel București împotriva Deciziei CNSC de la licitația pentru tramvaie. Practic, Municipalitatea cerea să se modifice decizia CNSC, în sensul respingerii contestației formulate de Astra Vagoane Călători Arad, ca fiind neîntemeiată.

De menționat faptul că turcii de la Drumazlar, care ar fi fost primii ce ar fi trebuit să se revolte de Decizia CNSC, nu au atacat-o în instanță, lăsând Primăria Capitalei să iasă ”la înaintare”. Judecătorii Curții de Apel Bucureşti au respins miercuri însă cererea de desecretizare a ofertei turcilor, care probabil ascunde multe alte nereguli, dar care nu a fost făcută publică pe motiv că include elemente comerciale și tehnice a căror dezvăluire ar dăuna intereselor Durmazlar. Licitația prevede achiziționarea a 100 de tramvaie cu o lungime de 36 de metri.

Mai multe detalii despre subiect aici.

 

Ultimele Articole