spot_img
joi, decembrie 8, 2022
spot_img

[Webinariile CFiR] Șeclăman și Măntescu dezbat despre viitorul OAMENILOR din Căile Ferate Române

Vasile ȘECLĂMAN, Președinte OPSFPR – Organizația Patronală a Societăților Feroviare Private din România, și Iulian MĂNTESCU, Președinte FML – Federația Mecanicilor de Locomotivă, la inițiativa CFiR – Carieră Feroviară în România și-au propus să deslușească tainele Legislației Feroviare ce se va aplica și va produce efecte în România, miercuri, 22 septembrie, începând cu ora 19.00, în cadrul unui Webinar CFiR desfășurat exclusiv online, la care pot participa feroviari din toată țara, ba mai mult, din toată lumea – așadar, cu circuit deschis, nu doar pentru feroviari, dar și pentru cei pasionați de domeniu.

În dezbaterea noastră, vom pleca de la Proiectul de Lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, proiect ce urmează a fi dezbătut și promulgat în sesiunea parlamentară actuală cu amendamente, soluții și rezultate (acolo unde este cazul). Totodata, ne vom opri și asupra Statutului Personalului Feroviar, lege care a fost aprobată de Parlament și promulgată de Președintele României.

Vom aborda cele două teme mari (de interes), din două puncte de vedere: cel al reprezentantului societăților feroviare private din România, în persoana domnului Șeclăman și cel al reprezentantului unui sindicat dintr-o companie de stat, în persoana domnului Măntescu.

Astfel, echipa CFiR împreună cu cei doi invitați de seamă pentru domeniul feroviar, vor aduce în atenția publicului și vor explica pe înțelesul tuturor celor care nu doar că pot urmări, dar vor putea afla și răspunsurile la întrebările pe care le vor pune celor doi specialiști din domeniu. Subiectele care stau la baza acestui demers sunt:

  1. Categoriile de personal care sunt vizate și afectate de această Lege și despre ce companii este vorba (de stat sau private).
  2. Termenul de aplicare și ce prevede legiuitorul după trecerea Legii în Parlament, respectiv promulgarea ei de către președintele României.
  3. Termenul alocat de la publicarea Legii în Monitorul Oficial (MO), respectiv optarea de către persoanele vizate între păstrarea salariului sau a pensiei.
  4. Opțiunile existente pentru ca un pensionar să se poată reîncadra pe piața muncii, fără să interfereze sau să încalce Legea, cu știință sau fără.
  5. Avantajele pe care le are o persoană care va opta pentru pensie/salariu pe termen mediu și lung, respectiv care sunt motivele pentru care ar alege prima sau a doua variantă.
  6. Consecințele, pe termen scurt, mediu și lung ale intrării în vigoare a Proiectului de Lege în forma propusă în acest moment, eventual în coroborare și cu intrarea în vigoare a Statutului Personalului Feroviar.
  7. Amendamentele efective și soluțiile concrete, în vederea combaterii rezultatelor negative ale Proiectului de Lege.

Demersul și efortul nostru comun (CFiR, FML, OPSFPR) au ca scop final întocmirea unui document ce va cuprinde efectele celor două legi dezbătute, cu amendamentele aferente, problemele identificate și soluțiile propuse de către cei doi experți invitați. Mai mult, documentul va fi prezentat autorităților cu atribuții în domeniul feroviar.

Dumneavoastră, celor interesați de domeniul feroviar, și celor care vă pasă de viitorul Căilor Ferate Române, vă adresăm invitația de a interveni cu întrebări, păreri, comentarii și observații la adresa comunicare@cfir.ro sau în timpul transmisiunii live pe facebook. Toate întrebările, adresate atât înaintea, cât și în timpul transmisiunii, vor fi centralizate și transmise către cei doi invitați ai noștri. Răspunsurile le veți primi în timp real pe facebook!

Vă invităm să aflăm împreună care este viitorul Oamenilor din Căile Ferate Române! 

Fiți cu ochii pe noi, miercuri, 22 septembrie, ora 19.00, pentru a afla cele mai actuale și folositoare informații din domeniul Feroviar!

Ultimele Articole