spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

BREAKING. Metrorex a suspendat licitația de mentenanță a trenurilor de metrou

Cu puțin timp înainte de termenul de depunere a ofertelor, Metrorex a suspendat licitația de mentenanță a trenurilor de metrou. Cauza ar fi o contestație depusă de firma spaniolă CAF, fabricanta metroului „zburător”.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Potrivit Sistemului Public de Achiziție, licitația urma să se soldeze cu o ofertă peste câteva zile. Potrivit informațiilor neoficiale deținute de club Feroviar, miercuri, Metrorex a suspendat procedura în urma unei contestații a firmei spaniole CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles), cea care s-a aflat în judecată și cu statul român în problema trenului zburător, înfipt într-un parapet la o înălțime de câțiva metri în depoul Berceni.

Suspendarea licitației va duce la noi prelungiri ale actualului contract semnat cu firma franceză Alstom, cu toate inconvenientele de rigoare. În decembrie 2019 trenurile de metrou au riscat aproape să fie trase pe dreapta după expirarea contractului semnat cu firma Alstom care asigurea mentenanța.

Citește cum a pierdut CAF procesul cu statul român după ce a contestat raportul AGIFER ce o culpabiliza pentru accidentul din ianuarie 2019 din depoul Berceni.

CAF a cerut zeci de mii de pagini de documentație. Spaniolii: e doar pretext

Potrivit contestației prezentate de Metrorex, compania spaniolă a acuzat că nu i s-au pus la dispoziție toate documentele necesare realizării unei oferte competitive. Compania a solicitat ceea ce Metrorex consideră un volum uriaș de date, printre care fabricanți ai tuturor componentelor trenurilor, inclusiv salariile personalului angajat în prezent în mentenanță. „În cazul acestei proceduri de achiziție publică, Metrorex S.A. a acționat sistematic în sensul ocultării informațiilor vitale pentru corecta cuantificare a prețurilor, urmărind în mod activ descurajarea subscrisei și a oricărui alt subiect de drept să formuleze oferte care să concureze pe cea a furnizorului actual de servicii de mentenanță”, pretinde CAF.

Contractul ce urmează a fi încheiat presupune mentenanță standard pentru: parcul de material rulant de generație veche (trenuri tip IVA, produse în anii 70-80 la Întreprinderea de Vagoane Arad, acum Astra Vagoane Călători) aferent unui parcurs estimat de 16.020.000 km (1.068.000 km/an x 15 ani); parcul de material rulant de generație nouă (trenuri tip BM2, BM21 si BM3, adică două tipuri de trenuri Bombardier și trenurile CAF, alt tip de material rulant achiziționat în perioada contractuală) aferent unui parcurs estimat de 121.500.000 km (8.100.000 km/an x 15 ani).

Cantitatea de servicii de mentenanță standard poate fi revizuită ca urmare a modificărilor intervenite la nivelul necesității Metrorex determinate de situații obiective din operare (modificarea intervalului de circulație, evenimente deosebite ce necesită modificarea programului de circulație etc.). Suplimentarea cantității de servicii de mentenanță standard nu va depăși 30% din valoarea serviciilor de mentenanță standard ce fac obiectul contractului. De asemenea, Metrorex poate solicita prestatorului servicii de mentenanță corectivă cu caracter ocazional, în limita a 15% din valoarea angajată contractual pentru servicii standard (valoarea contractului inițial).

Valoarea estimată a serviciilor de mentenanță standard, pentru o perioadă de 15 ani este de 2.828.901.015 lei, fără TVA. Valoarea totală maximă estimată a contractului, incluzând aplicarea opțiunilor de revizuire a cantităților de servicii (mentenanță standard, mentenanță corectivă cu caracter ocazional) se ridică la 4.101.906.471,75 lei, fără TVA. Vom reveni zilele următoare. (D.C.)

 

Ultimele Articole