Compania autohtonă Alstom Transport ar putea opri din weekend mentenanța a jumătate dintre parcul de trenuri Metrorex, fapt a cărui consecință este o disponibilitate de doar 50% a parcului de rame ale companiei.
Măsura este cauzată de datoriile mari ale Metrorex către Alstom Transport, cifrate la aproximativ 160 de milioane de lei. Pe anul acesta, singura factură plătită a fost pentru luna ianuarie, adică emisă în urmă cu luni bune. Totodată, este de așteptat să fie oprite și activitățile de curățenie ale vagoanelor.
Un răspuns al Metrorex nu a venit până la ora publicării articolului. Luna trecută, preşedintele Alstom pe Europa, Gian Luca Erbacci, a tras un semnal de alarmă. ”Metrorex ne datorează peste 33 de milioane de euro. Această sumă corespunde unui an de plăţi restante. Între timp, am suportat toate costurile: ne-am plătit furnizorii la zi, am plătit salariile angajaţilor la zi. Din suma totală datorată, de peste 160 de milioane de lei, echivalentul a 33 de milioane de euro, peste 140 de milioane de lei provin din contractul anterior, pentru servicii prestate în cursul anului 2021, iar 20 de milioane de lei pentru facturi restante în contractul început la 1 ianuarie 2022. Câte companii îşi permit să continue să lucreze fără să fie plătite timp de un an?”, a declarat pentru News.ro preşedintele Alstom pe Europa, Gian Luca Erbacci.
Metrorex a avut o reacție pe această temă, însă nu a precizat la cât se ridică datoria către Alstom și nici cât a achitat din aceasta. Iată care a fost la acel moment punctul de vedere al Metrorex: „În urma articolelor apărute în presă referitoare la obligațiile de plată către Alstom Transport S.A., facem precizarea că Metrorex a achitat o parte din sumele aferente serviciilor realizate în anul 2022 și continuă să plătească facturile ce vor fi emise în acest an. Pentru achitarea integrală a obligațiilor de plată, va solicita sumele necesare la următoarea rectificare bugetară. Obiectivul principal al Metrorex este transportul călătorilor în condiții de siguranță, iar în acest sens, depunem toate eforturile pentru rezolvarea acestei situații”.
Preşedintele Alstom Europe a menţionat că în tot acest timp Alstom a plătit furnizorii şi salariile angajaţilor la zi, inclusiv o creştere salarială de 10% anul trecut şi anul acesta.
„Alstom realizează mentenanţa conform contractului, indicatorii de performanţă sunt îndepliniţi, aşa că avem nevoie de achitarea integrală a facturilor. Este nevoie de angajament de ambele părţi, nu mai putem fi singurii care susţin financiar acest contract”, a spus el.
Ce prevede contractul
Contractul câștigat de Alstom la finele anului trecut prevede servicii de mentenanță pentru ramele electrice de metrou și vehiculele feroviare specifice infrastructurii de metrou, pentru o perioada de 15 ani, respectiv mentenanță standard pentru: – parcul de material rulant de generație veche (trenuri tip IVA) aferent unui parcurs estimat de 16.020.000 km (1.068.000 km/an x 15 ani); și – parcul de material rulant de generație nouă (trenuri tip BM2, BM21 si BM3, alt tip de material rulant achiziționat în perioada contractuală) aferent unui parcurs estimat de 121.500.000 km (8.100.000 km/an x 15 ani).
În vara lui 2019, într-un interviu acordat Club Feroviar, directorul Alstom Transport Romania, Gabriel Stanciu, explica de ce mentenanța metrourilor este dificilă. „Metrorex plătește un tarif pe kilometru, ceea ce face ca aceste costuri să fie predictibile pentru companie. Ei știu la începutul anului că vor face cinci milioane de kilometri. Înmulțit cu tariful, ei știu cât îi va costa în anul respectiv. Când am preluat serviciul, gradul de disponibilitate al flotei era de 60%, acum este de peste 99%. Facem mentenanță la trei tipuri de rame, niciunul fabricat de Alstom. Este vorba de IVA (fabricație autohtonă anii ‘70– n.red.), Bombardier două tipuri, CAF. La IVA (Vagoane Arad – n.red.) am înlocuit pe banii noștri cinci sisteme majore care cauzau 80% dintre probleme. În perioada 2020-2022 vin reviziile majore care ne vor costa de trei ori cât încasăm. E un business complicat care necesită eforturi logistice mari, căci trebuie să avem disponibilitate la piese 24 de ore din 24, șapte zile din șapte. Pe de altă parte, nu poți face stoc infinit de piese, căci costă foarte mult”, spunea el. Ulterior, Gabriel Stanciu a afirmat că gradul de disponibilitate a parcului de rame Metrorex, format din trei tipuri diferite de rame, este de peste 99%.