Gruia Stoica scapă de pușcărie ca urmare a intervenirii prescripției penale, cazul urmând să păstreze însă latura civilă, adică plângerea înaintată de ANAF. Soluții identice s-au pronunțat vineri și în cazurile Vasile Didilă și Vasile Răducan.
Judecătorii Curții de Apel Iași au dispus vineri încetarea procesului penal, dar au decis că cei trei au de plată mai multe milioane de lei. Astfel, instanța a dispus încetarea procesului penal pentru infracțiunile de „participație improprie la infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată”, „constituire a unui grup infracțional organizat” și a „infracțiunii de spălarea banilor”. Gruia Stoica scapă de pușcărie pe baza unei decizii care este disponibilă aici.
Cei trei au fost obligați pe cauza civilă, primii doi în solidar cu GFR, al treilea cu Rapid Com Rail SRL să achite ANAF o sumă de 8,24 milioane lei la care se adaugă cheltuieli de judecată (55 de mii de lei în cazul lui Gruia Stoica). Procesul a început la Curtea de Apel Iași în 2020.
Citește aici integral hotărârea judecătorilor
Care a fost cazul
După cum a relatat aici Club Feroviar, presupusele fapte s-ar fi petrecut acum 20 de ani.
Încă din capul locului se impune precizarea că este vorba de un dosar, cel referitor la privatizarea societății Transbordare Vagoane Marfă, care anul acesta împlinește două decenii de la presupusa comitere a faptelor (privatizarea TVM, filială a CFR Marfă, s-a realizat în 2003). Până acum, dosarul a fost închis de trei ori. Abia în 2020, după 17 ani, s-a dat o decizie în primă instanță, la Tribunalul Iași. Gruia Stoica și Vasile Didilă au fost condamnați la patru ani cu executare, respectiv trei ani cu executare, iar Vasile Răducanu, tatăl celor doi, la trei ani cu suspendare.
Trebuie amintit și faptul că la dosar au fost atașate de-a lungul timpului șase expertize independente, inclusiv ale ANAF și ale Gărzii Financiare, din care rezulta inexistența prejudiciului. Apoi, surpriză! După zece ani, a apărut o a șaptea expertiză, la comanda Parchetului, care le infirma pe toate cele de dinainte, așa cum a mai scris Club Feroviar.
Sentința în procesul lui Gruia Stoica s-a tot amânat. După condamnarea în primă instanță din 2020, speța a ajuns între timp la Curtea de Apel Iași.
Ce este prescripția
Prescripţia nu înlătură răspunderea penală în cazul infracţiunilor contra păcii şi omenirii.
Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
- 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani;
- 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 15 ani;
- 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
- 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
- 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
Termenele arătate se socotesc de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, iar în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni.
Poziția GFR
Imediat după pronunțate, Grup Feroviar Român a dat următorul comunicat de presă din partea lui Gruia Stoica:
„E greu să calific decizia de astăzi ca o victorie, dacă privim situația istorică. Cu siguranță, împreună cu tatăl și fratele meu, salutăm decizia Curții, dar nu putem să ștergem cu buretele aproape două decenii de proces care ne-au transformat viața profesională și personală în subiect de speculații și atacuri, iar numele, pe nedrept și fără argumente, în ținte ale oprobiului public.
Mă bucur, în schimb, că încrederea pe care am avut-o în justiția română pe parcursul derulării acestui proces, la care am participat fără rezerve prin probe și prezențe la audieri, s-a dovedit fondată. Decizia de astăzi este confirmarea finală a corectitudinii intențiilor noastre pe toată durata celor 20 de ani, la fel cum sunt și rezultatele companiilor implicate – dezvoltare regională în 11 țări, 7000 de angajați și perspective de creștere importante. Nu cu puțin regret mă gândesc, însă, la cum ar fi putut arăta aceste cifre în lipsa unui proces atât de lung și apăsător nu doar pentru mine, dar și pentru toți cei ce fac parte din echipele noastre.
România este țara de care sunt legat emoțional și profesional, care mă reprezintă și pe care încerc, prin toate mijloacele pe care le am la dispoziție, să o reprezint la rândul meu. Am înțeles și mi-am asumat complet responsabilitățile pe care poziția mea le presupune în raport cu societatea, economia și viitorul ei, iar asta nu se va schimba niciodată.
Începând de astăzi, însă, odată cu decizia Curții de Apel Iași, consider acest subiect încheiat și nu doresc să mai comunic nimic în spațiul public pe această temă. Îmi doresc să mă concentrez în continuare, în calitate de Fondator și Președinte, pe activitatea companiilor din grupul GRAMPET și pe toate proiectele pe care le desfășurăm în beneficiul comunităților, pentru o dezvoltare durabilă.”