spot_img
sâmbătă, martie 25, 2023
spot_img

BREAKING. FOTO. Grav accident feroviar în Croația

Două trenuri de marfă, unul aparținând unui operator partener de afaceri cu Gazprom, s-au ciocnit miercuri dimineața în Croația.

Trenuirle aparțin operatorului HZ Cargo și PPD, ultimul operator privat aflat într-un contract de lungă durată cu Gazprom și care a avut la un moment dat compania rusă printre acționari, în mod indirect. În imaginile surprinse apare și o locomotivă Vectron, fabricație Siemens.

Cine sunt implicații

PPD s-a născut în 2001 ca o societate mixtă maghiară-croată menită să stimuleze dezvoltarea și extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale în perioada de reconstrucție postbelică a regiunii Vukovar din estul Croației. În 2003, firma și-a schimbat proprietatea, fiind cumpărată de Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt (DDGÁZ), cu sediul în Pécs, Ungaria. Întreg consorțiul DDGÁZ a fost achiziționat ulterior de E.ON Energie AG, cu sediul în Düsseldorf, o companie care este deținută parțial de Gazprom rus.

În 2009, după criza economică, E.ON a schimbat strategia și a vândut PPD către un fond de investiții croat deținut de antreprenorul Pavao Vujnovac. După consolidarea inițială, conducerea companiei a adoptat o nouă abordare: lângă consolidarea sistemului de distribuție a gazelor și extinderea bazei de clienți, a pornit pentru a profita de liberalizarea pieței gazelor. Astăzi, PPD domină piața importurilor de gaze naturale. Această creștere este rezultatul parteneriatului cu E.ON la început și direct cu Gazprom ulterior.

În septembrie 2017, Gazprom și PPD au semnat un contract pe zece ani pentru distribuția de gaze pe piața croată, a cărui valoare este estimată a fi între 200 și 250 de milioane de euro pe an. Este unul dintre cele mai mari contracte semnate vreodată în Croația. Este, de asemenea, primul contract de zece ani semnat de Gazprom în Croația și, potrivit economistului Željko Kardum, poate fi văzut ca parte a eforturilor Rusiei de a contracara încercările croate de a se elibera de dependența de gazul rusesc.  PPD este deținută de un fond de investiții aflat în proprietatea omului de afaceri Pavao Vujnovac. (D.C.)

 

Ultimele Articole