O firmă de apartament, cu cifră de afaceri insignifiantă față de valoarea lucrărilor în care este angajată, bine poziționată însă la Ministerul Transporturilor, va încasa plăți de câteva ori mai mari decât cifra sa de afaceri pentru activități declarate ca fiind de „consultanță”, prestate antreprenorului. Asociere dubioasă pe bani publici, din PNRR.
Situația aberantă se întâlnește la licitația pentru cele două loturi dintre București și Pitești, de la Chitila la Golești, procedură unde zilele trecute CFR SA a dat câștigătoare firma Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. Valoarea însumată estimativă a licitației pe cele două loturi este de 690 de milioane de lei, iar finanțarea vine din PNRR. Oferta firmei turce a fost de 583 de milioane de lei, pentru cele două loturi.
Asociere dubioasă. O firmă ce rulează miliarde de dolari apelează la serviciile unei firmulițe
Ceea ce suprinde la procedura de licitație este faptul că Yapi Merkezi, firmă cu cifră de afaceri de miliarde de dolari (în Turcia Yapi Merkezi este pe a zecea poziție), și-a luat drept unic subcontractor firma Infra System Proiect SRL, firmă mică din România, dar care se regăsește în contracte cheie de infrastructură, gen studii de fezabilitate, proiectare, demolare sau reparare poduri de cale ferată etc.
Infra System Proiect SRL are nu mai mult de șapte angajați și este specializată în „lucrări de drumuri și autostrăzi”. Anul trecut, Infra System Proiect a avut o cifră de afaceri de 2,23 milioane lei, adică egală cu 0,32% din valoarea contractului dat pe București-Pitești de CFR SA. Vă veți gândi desigur că implicarea firmei Infra System va privi aspecte de maximă tehnologie și expertiză, gen inginerie de vârf în construcții, lucrări de artă complexe sau ceva asemănător. Nu, declarația dată de turci prevede că Infra System Proiect SRL va face „consultanță” în domeniul „aprovizionarea cu materiale, asigurare forță de muncă, transport, utilaje și materiale de construcții” pentru care va primi nu mai puțin de 5% din valoarea contractului, adică aproape 35 de milioane de lei sau de 16 ori mai mult decât încasează într-un an întreg.
Trecerea firmei pe lista subcontractorilor este metoda prin care se securizează și garantează plata acestei firme de către turci, fără întrebări suplimentare din partea ochilor curioși. Ar fi ideal ca toate aceste subcontractări să fie verificate la toate licitațiile publice de către organele statului pentru a vedea dacă plățile sunt însoțite de servicii prestate efectiv și la valori reale, justificate de lucrările sau serviciile prestate. Sunt necesare astfel de verificări în general, căci în istoria contractelor publice au existat cazuri când au fost semnate contracte fictive de „lucrări” subcontractate.
Firma Infra System Proiect SRL este deținută de Velicu Andrei (50%), Curcea Lidia (33%) și Iancu Ion Gabriel (17%) și administrată de Velicu Răzvan, ultimul fiind găsit ca administrator sau asociat în alte șapte firme de construcții, imobiliare.
Infra System Proiect este firma care în 2019 a primit un contract de reparare de la CFR SA pentru Podul Constanța din București. La momentul atribuirii lucrării Infra System Proiect SRL avea doi angajați și o cifră de afaceri de aproximativ de 1,44 milioane de lei, de peste două ori mai mică decât valoarea contractului primit.
Firma a mai primit de la CFR SA și contractul de demolare a podului feroviar peste DN1 Câmpina Câmpinița, contract cu valoare de 5,1 de milioane de lei.
Ce presupun lucrările pe București – Pitești
În cadrul celor două contracte se vor executa lucrări pe o lungime totală de 196,7 km de cale ferată, pe intervalul Chitila-Golești, prin înlocuirea la rând a următoarelor elemente componente ale suprastructurii căii: șină, aparate de cale, piese pentru aparate de cale, cupoane de tranziție, traverse normale și speciale din lemn (pentru aparate de cale și poduri), contrașine pod, platelaj metalic, ambutisat și neambutisat pentru poduri, traverse de beton complet echipate, dale elastice pentru treceri la nivel, material mărunt, piatră spartă, inclusiv lucrări pentru realizarea căii fără joante.
Lucrările de înlocuire la rând a elementelor componente ale suprastructurii căii pe cei 196,7 km au drept scop aducerea liniei în parametrii proiectați, creşterea vitezei maxime de circulaţie a trenurilor de călători la 120 km/oră, eliminarea costurilor cauzate de restricții, creșterea eficienței activității de operare și maximizarea gradului de siguranță.
La această licitație, concurența a fost mare, fiind depuse patru oferte, din partea unor firme și asocieri din România, Turcia, Grecia și Austria, după cum a mai scris Club Feroviar.