Brasov propune introducerea trenurilor metropolitane

Primaria Brasov intentioneaza sa dezvolte cateva rute de transport feroviar in zona metropolitana, facilitand astfel conexiunea intre oras si localitati limitrofe, in ideea de a facilita mobilitatea locuitorilor dar si pentru a reduce gradul ridicat de poluare.

Astfel, in planul de imbunatatire a calitatii aerului este prevazuta infiintarea unor trenuri metropolitane pe mai multe rute, respectiv Triaj Harman – Gara Brasov – Stupini; Triaj Harman – Gara Brasov – Bartolomeu – Lustic, Triaj Harman – Cartier Florilor – Darste.

Unele din aceste curse, cum este cazul rutei Harman – Gara Brasov – Stupini, ar urma sa deserveasca inclusiv noile zone rezidentiale ale orasului.

Avand in vedere ca o sursa principala de poluare a orasului o constituie traficul rutier, edilii au in plan sustinerea transportului in comun, astfel incat brasovenii sa reduca deplasarile cu masinile individuale.

Pentru a atinge acest obiectiv, a fost semnat contractul de achizitie a 105 autobuze cu motorizare Diesel Euro 6, iar pentru achizitia de troleibuze, autobuze electrice sau hibrid sunt in diferite faze proiecte cu finantare europeana sau guvernamentala.

Reamintim ca in 2006, conducerea municipalitatii din Brasov a decis sa inlocuiasca tramvaiele si troleibuzele cu autobuze noi, sperand, la acea data, in fluidizarea traficului. Este inutil sa spunem nu doar ca prin acele masuri nu doar ca nu s-a fluidizat traficul, insa, din contra, acesta este acum mult mai intens, sufocant si extrem de poluant.

Tot pentru cresterea atractivitatii transportului in comun, Primaria Brasov are in plan dezvoltarea sistemului de informare a calatorilor, asta dupa ce vor fi rezolvate problemele actuale. Totodata, pentru a reduce timpii de deplasare a mijloacelor de transport in comun, municipalitatea a inceput deja demersurile pentru amenajarea de benzi dedicate transportului public pe traseul Terminal Poienelor – Calea Bucuresti – str. Toamnei – Bulevardul M. Kogalniceanu – Bulevardul Victoriei – str. Iuliu Maniu – str. N. Iorga – str. Lunga – Calea Fagarasului – Terminalul Stadion Municipal – str. Lunga – B-dul Eroilor – Bulevardul 15 Noiembrie – Calea Bucuresti si Bulevardul Victoriei – Terminal Gara.

O alta modalitate prin care municipalitatea brasoveana vrea sa ii convinga pe brasoveni sa renunte la autoturismele personale este amenajarea unor piste pentru biciclisti. „In aceasta perioada se pregatesc deja documentatiile pentru amenajarea a doua trasee pentru biciclete, respectiv tronsonul Valea Cetatii – Terminal RATBV Poienelor si Terminal RATBV Poienelor – Gara Brasov – Centrul Civic.