luni, octombrie 2, 2023
spot_imgspot_img

Botoșani: Tramvaiele vechi, vândute la preț de auto SH. Lipsesc banii pentru altele noi

După vreo 20 de ani în care au asigurat transportul public, cele mai multe dintre tramvaiele municipalității Botoșani au devenit istorie în sensul propriu al cuvântului. SC Eltrans SA Botoșani le-a vândut și s-a trecut deja la dezmembrarea lor. Din păcate însă, primăria nu are banii necesari cofinanțării pentru altele noi.

Abia la a patra licitație, compania Consiliului Local a găsit un cumpărător, potrivit botosaneanul.ro. La primele trei nu s-a prezentat vreo firmă, însă la cea de a patra au existat chiar trei agenți economici interesați. Astfel că prețul de pornire, fixat la 23.000 de lei pentru un vagon, a urcat în final până la 30.500 de lei.

SC Eltrans SA a vândut 21 de tramvaie, ceea ce înseamnă o sumă totală de 640.500 de lei.

SC Covial CVA SRL, o societate comercială de colectare și reciclare deșeuri din Podu Iloaiei, a câștigat licitația și a virat deja banii pentru două din cele trei tranșe de câte șapte tramvaie fiecare.Bani de altele noi lipsesc

Proiectul de modernizare a transportului public local cu tramvaie, finanțat din fonduri europene, mai poate spera la o singură șansă de salvare înainte de a fi îngropat definitiv de actuala administrație politică a Primăriei municipiului Botoșani, potrivit publicației banulbotosanean.ro.

Primarul Cosmin Andrei a anunțat că a purtat discuții și chiar a transmis o adresă oficială din partea Primăriei Botoșani către Guvern pentru a primi sprijin în derularea acestui proiect de investiții.

„Am transmis Guvernului, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Dezvoltării că nu putem suporta costurile majorate ale proiectului și nu mai avem nici timpul necesar derulării lui și așteptăm să vedem ce sprijin vom primi de la nivel central”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Dacă municipiul Botoșani va primi sprijin financiar pentru a acoperi costurile suplimentare ale proiectului de modernizare a transportului cu tramvaiele și dacă va putea implementa proiectul și după decembrie 2023 fără să ramburseze fondurile europene alocate, se va putea relua licitația pentru stabilirea firmei sau firmelor care să implementeze proiectul.

Totodată, licitația pentru achiziția a nouă tramvaie noi pentru municipiul Botoșani este în curs de derulare la Ministerul Dezvoltării.

Ultimele Articole