Avocatul Cezar Gușu, fost colaborator al Societății de Avocatură ”Boștină și Asociații”, a dezvăluit luni în fața Completului de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție cum ajungea mita dată de Swietelsky la Ionuț Mihai Costea, cumnatul lui Mircea Geoană.
Concret, banii dați de compania austriacă Swietelsky, care a făcut lucrările de modernizare a căii ferate Cernavodă-Constanța, ajungeau în conturile offshore din Cipru ale cumnatului lui Mircea Geoană, Ionuț Mihai Costea, prin „filtrul” unor contracte de asistență încheiate cu societatea de avocatură Boștină și Asociații.
Banii de la Swietelsky ar fi fost trecuți prin firma de avocatură Boștină și Asociații sub paravanul unor contracte de asistență juridică, notează Ziare.com. Mai apoi, tot de la Boștină și Asociații, sumele ajungeau în Cipru, prin alte contracte, la firmele lui Ionuț Mirea Costea.
Mita dată de Swietelsky. Indicațiile erau date de Doru Boștină
”Eram avocat colaborator la societatea de avocatură Boștină și Asociații din 2003, după ce am intrat în Barou în anul 2000. Contractul între Boștină și societatea austriacă Swietelsky a fost încheiat la nivelul anilor 2003-2004. Am fost implicat în încheierea acestui contract în sensul indicațiilor domnului Doru Boștină, adică acela de a redacta contractul. În legătură cu acel contract de asistență juridică am avut întâlniri prealabile cu martorul Doru Boștină. Nu pot să afirm cu certitudine dacă la acele întâlniri erau și inculpații în prezenta cauză, era foarte multă lume. Mititelu Mihaela era persoana de la care am primit instrucțiuni cu privire la anumite plăți, instrucțiuni pe care i le-am prezentat lui Doru Boștină, care indica în ce societăți din Cipru se efectuau transferurile de bani. Reprezentarea mea a fost aceea că aceste societăți indicate de Doru Boștină erau societăți coordonate de dumnealui”, a spus avocatul Cezar Gușu.
El a continuat, arătând că discuta des cu Doru Boștină, însă atunci când venea vorba despre Swietelsky acesta din urmă nu voia să dezvolte subiectul. ”Percepția mea era că domnul Ionuț Mihai Costea era omul din interior al lui Doru Boștină și că erau foarte multe spețe în care ei discutau. Nu îmi aduc aminte să fi discutat vreun moment despre contractul dintre Boștină și Swietelsky. Știu că au fost efectuate transferuri către societăți ale domnului Ionuț Mihai Costea întrucât au fost discuții legate de declararea aceste societăți din Cipru în declarația dumnealui de avere. În acest context au fost indicate aceste societăți”, a declarat martorul Cezar Gușu.
Condamnări grele în primă instanță
În luna martie 2022, fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la opt ani şi șase luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, în Dosarul Mită la CFR, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.
Mircea Ionuţ Costea, cumnatul actualului secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană, fost angajat în cadrul Ministerului Finanţelor, directorul Eximbank la data faptelor, a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită. De asemenea, Cristian Boureanu a fost condamnat la patru ani şi trei luni de închisoare pentru trafic de influenţă.
În acelaşi dosar, Constantin Dascălu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a primit o pedeapsă de cinci ani şi şase luni de închisoare pentru luare de mită, iar Mihaela Mititelu, la data faptelor persoană apropiată de conducerea CNCF CFR SA, a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă.