spot_img
sâmbătă, august 13, 2022
spot_img

Bode le cere lui Vela și Arafat aprobare pentru trenurile de muncitori România-Austria

Polemicile legate de trenurile de muncitori România-Austria vor fi tranșate de un grup de lucru alcătuit din responsabilii mai multor instituții, a anunțat luni Ministerul Transporturilor, după discuția telefonică a ministrului român Lucian Bode cu cel austriac al Afacerilor Europene. Propunerea elaborată de grupul respectiv va fi trimisă spre aprobare Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, ale cărui ședințe sunt prezidate de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Adrian Bărbulescu

trenurile de muncitori România-Austria

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, și Karoline Edtstadler, ministrul Afacerilor Europene din Austria, au discutat luni, 27 aprilie 2020, situația îngrijitorilor sociali în contextul restricțiilor generate de pandemia de coronavirus.

Lucian Bode a prezentat părții austriece câteva considerații generale cu privire la faptul că Guvernul României garantează libera circulație a cetățenilor, că în țara noastră s-a decretat, până în data de 15 mai 2020, stare de urgență, iar deplasarea cetățenilor se face cu anumite restricții, atât în interiorul României, cât și în exteriorul acesteia. ”Prioritatea zero a Guvernului român este asigurarea protecției cetățenilor împotriva îmbolnăvirii cu noul coronavirus, dar, în același timp, consideră că economia trebuie să funcționeze, iar cetățenii ei pot să își aleagă locul unde vor să muncească. Ținând cont de importanța asigurării libertății de mișcare a cetățenilor Uniunii Europene, dar și a reglementărilor de siguranță în contextul pandemiei CoVID-19, cei doi miniștri au agreat realizarea, cât de curând posibil a cadrului procedural pentru transportul îngrijitorilor sociali pe un coridor feroviar România-Austria și retur”, se arată în comunicatul dat publicității luni după amiază de Ministerul Transporturilor.

Reguli stricte pentru trenurile de muncitori România-Austria

Ministrul Bode a dispus crearea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Afacerilor Externe, CFR Călători și CFR Infrastructură, care va elabora o propunere de text ce va reglementa regimul de transport feroviar de călători, în contextul epidemiologic actual. Propunerea va fi transmisă spre aprobare Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, se arată în comunicat. Ședințele CNSSU sunt prezidate de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, iar un cuvânt greu de spus îl are secretarul de stat Raed Arafat.

De asemenea, ministrul a cerut CFR Călători și CFR SA să elaboreze o procedură clară (similară celei privind zborurilor charter) în care toate autoritățile cu atribuții în domeniu vor avea responsabilități bine definite. ”După îndeplinirea acestor pași se va stabili, de comun acord cu statele implicate, data la care se va realiza acest tip de transport feroviar”, se mai precizează în comunicat.

 

Ultimele Articole