joi, aprilie 18, 2024
spot_img

Bilete pentru întreaga călătorie și biciclete la bordul trenurilor, noile drepturi ale pasagerilor

Negociatorii Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns joi la un acord provizoriu cu privire la reforma propusă a drepturilor călătorilor feroviari.

atenționare de călătorie

Normele revizuite vor îmbunătăți drepturile pasagerilor, în special ale celor cu dizabilități sau cu mobilitate redusă, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului.

Acestea vor încuraja companiile feroviare să ofere servicii mai multe și îmbunătățite. În spiritul Green Deal, pasagerii vor avea dreptul să își ia bicicletele la bordul trenurilor, ca regulă generală. Pentru a facilita acest lucru, companiile feroviare vor trebui să creeze un număr adecvat de spații pentru transportul bicicletelor la bordul trenurilor lor. Noile reguli vor face obligatorie emiterea unui bilet direct dacă trenurile de legătură sunt conduse de un singur operator feroviar, de exemplu atunci când o călătorie implică o legătură între un tren regional și un tren de distanță lungă.

Un bilet  integral va fi un bilet unic care va fi valabil pentru toate sau mai multe conexiuni succesive ale unor trenuri într-o călătorie și va protejează drepturile pasagerilor în caz de la redirecționare și compensare dacă vor exista întârzieri sau conexiuni pierdute.

Companiile vor putea recurge la clauză de forță majoră

În timp ce actuala reglementare permite un număr mare de excepții, noile reguli se vor aplica unui număr crescut de servicii. În plus, textul convenit clarifică drepturile pasagerilor în cazul întârzierilor și anulărilor și întărește regulile privind redirecționarea. Textul convenit introduce o clauză de forță majoră pentru companiile feroviare, astfel încât acestea să nu fie obligate, în circumstanțe excepționale, să plătească despăgubiri. Acest lucru va garanta că există condiții de concurență echitabile între furnizorii de transport care reprezintă diferite moduri de transport.

Acordul provizoriu este supus aprobării de către Consiliu. Președinția va informa Comitetul Reprezentanților Permanenți al Consiliului (Coreper) cu privire la rezultatul reuniunii planificate pentru 7 octombrie.

Comisia a prezentat propunerea în septembrie 2017. Propunerea revizuiește actualul regulament din 2007, care se aplică atât călătoriilor și serviciilor interne, cât și celor internaționale. Consiliul a convenit asupra abordării sale generale în decembrie 2019, după care Consiliul și Parlamentul au lansat o serie de reuniuni cu scopul de a obține un acord cu privire la textul final. Prima dintre aceste întâlniri a avut loc în ianuarie 2020, iar întâlnirea de astăzi a fost a patra din serie. (D.C.)

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole