spot_img
luni, septembrie 26, 2022
spot_img

Studenții, îndemnați să-și ia bilete de tren gratuite cu anticipație, până la apariția OUG

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) îi îndeamnă pe studenți să-și ia bilete de tren gratuite cu anticipație, până intră în vigoare Ordonanța de Urgență prin care va fi eliminată această facilitate.

bilete de tren gratuite

”În iminența unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului care ar elimina transportul feroviar gratuit al studenților, ordonanță care are șanse mari de a fi adoptată la ședința de Guvern de mâine (joi – n.red.) și care ar putea fi publicată chiar mâine seară în Monitorul Oficial al României, și în lumina declarațiilor de astăzi ale prim-ministrului, anunțăm toți studenții că pot procura bilete gratuite la transportul feroviar cu o anticipație de 20 de zile. Biletele procurate gratuit cu anticipație rămân valabile în ciuda unei Ordonanțe de Urgență care ar schimba regimul acestei facilități”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Asociației.

Studenții, nemulțumiți de întrevederea cu Florin Cîțu

Într-o postare anterioară, ANOSR s-a declarat nemulțumită de discuția cu premierul Florin Cîțu despre gratuitățile pe calea ferată, care a avut loc miercuri după amiază.

Organizația studențească a transmis că va continua demersurile la Parlament pentru menținerea gratuității la transportul feroviar, susținând că, la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul și cu ministrul Educației, Florin Cîțu „s-a poziționat ferm” împotriva gratuității.

”În cadrul discuțiilor, ANOSR a susținut argumentele deja exprimate pe diferite canale și la diferite ședințe în favoarea menținerii dreptului studenților de a beneficia de gratuitate la transportul feroviar, pornind de la nevoile studenților și punctând inclusiv avantajele aduse CFR Călători. Cu toate acestea, prim-ministrul s-a poziționat ferm împotriva gratuității studenților la transportul feroviar, invocând considerente ideologice”, se precizează într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a Asociației.

ANOSR susține că reprezentanții Guvernului nu au acceptat nici extinderea limitei de vârstă, nici asigurarea gratuității de la domiciliu la centrul universitar.

”Vom continua demersurile la Parlament și sperăm că partidele își vor respecta angajamentele date”, afirmă ANOSR.

Premierul nu mai vrea bilete de tren gratuite pentru studenți

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat zilele trecute, studenții rămân fără călătorii gratuite pe calea ferată. Prin proiect se propune modificarea art. 205 alin. (2) din 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul stabilirii dreptului studenţilor înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, să beneficieze, pe parcursul anului calendaristic, de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum şi pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval.

Se creează posibilitatea ca sumele rămase în sold pentru facilităţile de transport destinate utilizării pentru studenţi să poată fi alocate în anii următori pentru acordarea de burse tot pentru studenţi, ca măsuri de protecţie socială şi în sprijinul acestora, avându-se astfel în vedere necesitatea utilizării acestor sume în mod judicios şi ţinând cont de principiul autonomiei universitare, se mai arată în document. (A.B.)

Ultimele Articole